Χαμηλή η Αποτελεσματικότητα του Φετινού Εμβολίου της Γρίπης Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Το φετινό εμβόλιο της γρίπης δεν έχει υψηλή αποτελεσματικότητα ενάντια στα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας προδημοσίευσης. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ειδικούς σχεδόν ποτέ δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε 100% ταύτιση ανάμεσα στα στελέχη του εμβολίου και τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν το χειμώνα, επομένως θα πρέπει να κάνουμε κανονικά το εμβόλιο της γρίπης και φέτος.

Το εμβόλιο της γρίπης δημιουργεί ανοσία για 4 διαφορετικά στελέχη του ιού, ωστόσο φέτος το στέλεχος Η3Ν2 παρουσίασε πολλαπλές μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από το στέλεχος που βρίσκεται στο εμβόλιο.

Οι παραπάνω διαφοροποιήσεις, όπως προαναφέρθηκε, δεν καθιστούν το εμβόλιο αναποτελεσματικό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της προδημοσίευσης, το εμβόλιο της γρίπης θα καταφέρει και φέτος να περιορίσει σημαντικά τα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων από τον ιό. Αυτό συμβαίνει γιατί, ακόμα κι αν το εμβόλιο αποτρέψει εντελώς τη λοίμωξη από τον ιό, θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα που προκαλεί.

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το εμβόλιο της γρίπης περιέχει 4 διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης και συγκεκριμένα δύο στελέχη του ιού της γρίπης Α και δύο στελέχη του ιού της γρίπης Β.

Ωστόσο, το ένα από τα στελέχη του ιού της γρίπης Α που βρίσκονται στο εμβόλιο και συγκεκριμένα το Η3Ν2, έχει πολλαπλασιαστεί εκατομμύρια φορές από την επιλογή του στελέχους τον περασμένο Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στο στέλεχος του Η3Ν2 που κυκλοφορεί και το στέλεχος που βρίσκεται στο εμβόλιο.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες της παραπάνω προδημοσίευσης, παρά την παραπάνω αναντιστοιχία, το εμβόλιο θα μπορεί και πάλι να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία, επομένως θα πρέπει να το κάνουμε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι στο άλλο στέλεχος του ιού της γρίπης Α, καθώς και στα δύο στελέχη του ιού της γρίπης Β η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχει επηρεαστεί, επομένως μπορεί να μας προστατεύσει κανονικά και από αυτά τα στελέχη.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα σχετικά με τη συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ;

Τα περιστατικά της γρίπης παρουσιάζουν αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα περισσότερα από αυτά αποδίδονται στο στέλεχος Η3Ν2.

Η πλειοψηφία των λοιμώξεων με το στέλεχος αυτό έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 5-24 ετών.

Αν επιβεβαιωθεί ότι τελικά το Η3Ν2 θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στη φετινή εποχή της γρίπης, τότε οι ηλικιωμένοι ενδεχομένως θα κινδυνεύσουν περισσότερο, καθώς το στέλεχος αυτό προκαλεί συνήθως σοβαρότερα συμπτώματα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Από προηγούμενες εποχές γρίπης είχαμε διαπιστώσει ότι το στέλεχος Η3Ν2 επηρεάζει περισσότερο τους ηλικιωμένους, ενώ τα στελέχη του ιού της γρίπης Β προκαλούν σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά.

Τυπικά, όταν σε μία εποχή γρίπης επικρατεί το στέλεχος Η3Ν2 τότε καταγράφονται συνήθως περισσότεροι θάνατοι, ωστόσο στο παρελθόν έχουμε δει περιπτώσεις όπου ένα στέλεχος που φάνηκε αρχικά να επικρατεί τελικά αντικαταστάθηκε από κάποιο άλλο.

Η προδημοσίευση αναφέρει επίσης ότι φέτος η ανοσία της κοινότητας για τη γρίπη είναι περιορισμένη, καθώς πέρσι τα μέτρα πρόληψης για την COVID-19 απέτρεψαν την κυκλοφορία των στελεχών της γρίπης με αποτέλεσμα τα περιστατικά της τελευταίας να παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ορισμένοι επιδημιολόγοι υποστήριξαν ότι το παραπάνω φαινόμενο θα επηρεάσει πιθανώς αρνητικά τη φετινή εποχή της γρίπης. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορούμε να εκτιμήσουμε την πορεία των ιών της γρίπης φέτος.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για την COVID-19 θα διατηρήσει και φέτος τα περιστατικά της γρίπης σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/loimoxeis/xamhlh-h-apotelesmatikothta-tou-fetinou-emboliou-ths-griphs-symfwna-me-nea-meleth/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τι δείχνει αναδρομική μελέτη κοόρτης στο Νότιγχαμ με επικεφαλή Έλληνα επιστήμονα. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με  αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας για περίπου ένα έτος μετά...

Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη...

Η χορήγηση πιταβαστατίνης σε ασθενείς με HIV οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Σε αυτήν τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, 7.769 συμμετέχοντες με HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν πιταβαστατίνη...

Ετικέτες