CDC: Σε τι διαφέρει το στέλεχος Όμικρον από το Δέλτα

Νεότερα στοιχεία συνέλεξαν και ανακοίνωσαν για το στέλεχος Όμικρον  σχετικά  τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Με τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της παραλλαγής Δέλτα.

Ωστόσο, εξαιτίας του μικρού αριθμού περιπτώσεων έως σήμερα,  δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για τη θνητότητα και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Όμως οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι λοιμώξεις θα είναι πιο ήπιες σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, καθώς τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου. Το CDC διαβεβαιώνει πως «όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον FDA αναμένεται να είναι αποτελεσματικά αλλά δε γνωρίζουμε το βαθμό της προστασίας συγκριτικά με τα παλιότερα στελέχη του ιού». Επίσης, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το νεοεμφανισθέν στέλεχος κάνει πλέον αισθητή την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων. Πιο διστακτικοί είναι οι ειδικοί  σχετικά με τα όπλα της θεραπευτικής φαρέτρας καθώς «ορισμένες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές έναντι του στελέχους Όμικρον». Διαβάστε εδώΔιαβάστε επίσης:  Στέλεχος Όμικρον: Εκτόξευση κρουσμάτων σε Ν.Αφρική- Αρχίζει να κυριαρχεί στις ΗΠΑ

Σημειώνεται πως το στέλεχος Όμικρον  προκαλεί ανησυχία  αναφορικά με τη δυνατότητα μετάδοσης και επικράτησης έναντι του στελέχους Δέλτα.

Μέχρι σήμερα, όλα τα στελέχη του SARS-CoV-2 προκαλούν ίδια κλινική συμπτωματολογία COVID-19. Ορισμένα στελέχη όπως το Άλφα και το Δέλτα μπορεί να προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα και μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από COVID-19. Υπενθυμίζεται ότι το στέλεχος Δέλτα που είχε εμφανιστεί στην Ινδία είχε και  αυτό μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Επίσης, επέφερε πιο σοβαρή νόσο από άλλα στελέχη. Και σε αυτή την παραλλαγή υπήρξαν λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, αλλά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου. Οι ίδιες προβλέψεις σχετικά με τη σοβαρή νόσηση και τη θνητότητα ισχύουν σύμφωνα με τον FDA.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, σχεδόν όλες οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες (πλην της Όμικρον πιθανώς) ανταποκρίνονται στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA).

Συστάσεις

  • Λήψη προληπτικών μέτρων για να μειωθεί η μεταδοτικότητα της λοίμωξης:
  • Εμβολιασμός έναντι της COVID-19: ο καλύτερος τρόπος για να την ανάσχεση της εμφάνισης νέων στελεχών.
  • Διαγνωστικοί έλεγχοι
  • Εφαρμογή ειδικής τεχνολογίας αλληλούχισης του γονιδιώματος
  • Χρήση μάσκας προσώπου: Ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της μετάδοσης των στελεχών του SARS-CoV-2 έως σήμερα. Τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Τα εμβολιασμένα άτομα πρέπει να φοράνε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Επιμέλεια: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) .

Πηγή: https://virus.com.gr/cdc-se-ti-diaferei-to-stelechos-omikron-apo-to-delta/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες