Αξιζε το βάσανο η καραντίνα; Ναι, λένε οι ειδικοί

Μήπως παραμείναμε κλεισμένοι στο σπίτι δίχως λόγο; Σε τι ποσοστό περιόρισε τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού το κλείσιμο των σχολείων; Ερευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει όλες τις απαντήσεις και αποδεικνύει πως ό,τι ζήσαμε και ό,τι θα ακολουθήσει είναι απαραίτητο

Ελληνική επιδημιολογική μελέτη αποτυπώνει για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του lockdown και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στη χώρα μας. Η έρευνα έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό υψηλού κύρους.

Στη μελέτη διερευνήθηκε η επίπτωση που είχαν τα αυστηρά μέτρα στον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού, το γνωστό πλέον R0 (ρο μηδέν).

Συντάκτες της μελέτης «Μοντελοποίηση του πρώτου επιδημικού κύματος SARS-CoV-2 στην Ελλάδα: πρότυπα κοινωνικών επαφών για εκτίμηση επιπτώσεων και στρατηγική εξόδου από μέτρα κοινωνικής απόστασης» είναι οι επιστήμονες Βάνα Σύψα, Σωτήριος Ρούσσος, Δημήτριος Παρασκευής, Θεόδωρος Λύτρας, Σωτήριος Τσιόδρας και Αγγελος Χατζάκης.

Εφαρμόζοντας οι επιστήμονες ένα μαθηματικό μοντέλο (Susceptible-Exposed-Infectious-Recovered model) για να εκτιμήσουν το ποσοστό μόλυνσης από τη λοίμωξης του κορονοϊού, κατάφεραν να καταδείξουν πώς επέδρασε το κάθε μέτρο ξεχωριστά στη μείωση του RO, αλλά και τη συνολική επίδραση και συμβολή του συνόλου των μέτρων στον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα μας.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι ο δείκτης R0 μειώθηκε κατά 81% με το lockdown, το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα.

Πώς απέδωσε το κάθε μέτρο

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «κατά τη διάρκεια του lockdown, οι καθημερινές επαφές μειώθηκαν κατά 86,9% και ο πραγματικός αριθμός μεταδοτικότητας έφτασε στο 0,46. Η μείωση του R0 που αποδόθηκε στο lockdown ήταν 81%, ενώ η μείωση που αποδόθηκε σε κάθε μέτρο χωριστά, κυμαινόταν μεταξύ 10% -24%».

Ανακάλυψαν, επίσης, ότι ο μέσος αριθμός κοινωνικών επαφών μειώθηκε από 20,7 άτομα, πριν το lockdown, σε 2,9 μέχρι το τέλος των περιοριστικών μέτρων.

«Η μελέτη προτείνει ότι μόνο όταν εφαρμόζονται πολλαπλά μέτρα ταυτόχρονα μπορεί να μειωθεί το R0 κάτω από 1», που είναι και ο στόχος, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές γράφουν ότι στη μείωση της μεταδοτικότητας συνέβαλαν επιμέρους:

-18,5%, το κλείσιμο των σχολείων

-10,3%,η μείωση των επαφών στον εργασιακό χώρο

-24,1%, η μείωση των δραστηριοτήτων αναψυχής

Οσον αφορά τα μέτρα χαλάρωσης, υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής κάτω από το 1, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται σήμερα (0,3).

Κάτω, η ανάρτηση της μελέτης από τη βασική συγγραφέα του άρθρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Βάνας Σύψα.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Πηγή: https://www.protagon.gr/epikairotita/elliniki-meleti-deixnei-poso-meiwse-ti-metadotikotita-to-kathe-metro-44342063265

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες