Αντιμετώπιση σοβαρού Covid-19

ΒΑΣΙΚΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:

1.Αξιολόγηση και διαχείριση του σοβαρού Covid-19
Ασθενείς με σοβαρή νόσο κοροναϊού 2019 (Covid-19) μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας που συνήθως ξεκινά περίπου 1 εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
2.Η απόφαση για πότε ένας ασθενής με σοβαρό Covid-19 θα πρέπει να λάβει ενδοτραχειακή διασωλήνωση είναι απαραίτητο συστατικό της φροντίδας.
3.Μετά τη διασωλήνωση, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν αερισμό προστατευτικό στους πνεύμονες με πίεση plateau μικρότερη ή ίση με 30 cm νερού και με αναπνευστικους όγκους με βάση το ύψος του ασθενούς.
4. Η πρινής  τοποθέτηση είναι μια πιθανή στρατηγική θεραπείας για ανθεκτική υποξαιμία.
5. Η θρόμβωση και η νεφρική ανεπάρκεια είναι καλά αναγνωρισμένες επιπλοκές του σοβαρού Covid-19.
6.Απαιτούνται δεδομένα από τυχαιοποιημένες δοκιμές για να ενημερωθούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι αντιιικών ή ανοσορυθμιστικών θεραπειών για σοβαρή Covid-19.

Από τα μέσα Μαΐου 2020, δεν είχε εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κάποιο φάρμακο για θεραπεία αυτών των ασθενών.
7.Προκαταρκτικά δεδομένα από μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή που περιελάμβανε ασθενείς με σοβαρή Covid-19 υποδηλώνουν ότι το ερευνητικό αντιιικό remdesivir μειώνει το χρόνο έως την ανάρρωση.

Η πιο σημαντική πτυχή της φροντίδας είναι η προσεκτική παρακολούθηση της αναπνευστικής του κατάστασης για να προσδιοριστεί εάν η ενδοτραχειακή διασωλήνωση είναι κατάλληλη.
Εάν αποφασιστεί ο μηχανικός αερισμός, ο κλινικός ιατρός θα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική αερισμού ο κλινικος γιαττός μηχανικός αερισμός, ο κλινικός ιατρός θα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική αερισμού προστασίας των πνευμόνων περιορίζοντας την πίεση plateau και μειωνοντας τους όγκους. Η βαθιά καταστολή με νευρομυϊκούς αποκλειστές και η πρινής τοποθέτηση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη εάν εμφανιστεί ανθεκτική υποξαιμία. Τα αντιπηκτικά πρέπει να χορηγούνται για την πρόληψη της θρόμβωσης.
Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποστηρίζουν τη χρήση του remdesivir εάν είναι διαθέσιμο. Η αυστηρή τήρηση των πρακτικών ελέγχου των λοιμώξεων είναι απαραίτητη ανά πάσα στιγμή. Δεδομένου του υψηλού κινδύνου επιπλοκών από το σοβαρό Covid-19, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συνεργαστούν με ασθενείς και οικογένειες για να καθορίσουν τους κατάλληλους στόχους φροντίδας το συντομότερο δυνατό.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες σχετικά με την αποτελεσματική θεραπεία, οι κλινικοί ιατροί πρέπει να συζητήσουν τις διαθέσιμες κλινικές δοκιμές με τους ασθενείς. Επιπλέον, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να συζητήσουν την αξία των νεκροψιών με τις οικογένειες των ασθενών που δεν επιβιώνουν.

Original Article: CLINICAL PRACTICE Severe Covid-19
List of authors:David A. Berlin, M.D., Roy M. Gulick, M.D., M.P.H., and Fernando J. Martinez, M.D.
May 15, 2020
DOI: 10.1056/NEJMcp2009575 Nejm

Επιμέλεια: Κατερίνα Αντωνίου, Αν.Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Υπεύθυνη Ιατρείων Σοβαρού Άσθματος-Διάμεσης Ίνωσης ΠΑΓΝΗ (Πνευμονολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ)

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες