Ατομα που παίρνουν στατίνες είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορονοϊό

Εκατομμύρια άνθρωποι που λαμβάνουν στατίνες μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κορονοϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο. Μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έκβαση ασθενών με κορονοϊό.

Τώρα, μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine υποδεικνύει ότι οι στατίνες σχετίζονται με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19. Ωστόσο, οι ειδικοί ζήτησαν προσοχή για τα αποτελέσματα και τόνισαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά θανάτου.

Η έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ των φαρμάκων αυτών και της θνησιμότητας από Covid. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μητρώα στη Σουηδία, το Ινστιτούτο Καρολίνσκα παρακολούθησε 963.876 κατοίκους της Στοκχόλμης άνω των 45 ετών μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου 2020.

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε αναλύσεις δεδομένων σχετικά με τη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή, την υγειονομική περίθαλψη των συμμετεχόντων και από το μητρώο αιτιών θανάτου.

Ο εκ των συντακτών της μελέτης, Βίκτορ Αλβιστ, του Τμήματος Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, δήλωσε: «Συνολικά, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη χρήση στατινών για καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλά επίπεδα λιπιδίων αίματος, σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19».

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ των στατινών και της μειωμένης θνησιμότητας.

Ο Τιμ Τσίκο, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής και επίτιμος σύμβουλος καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές γιατί οι στατίνες μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με Covid.

«Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων, αλλά προκαλεί επίσης φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων», είπε. «Επειδή οι στατίνες μειώνουν τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, έχει γίνει πολλή συζήτηση για το αν μπορούν να βελτιώσουν την έκβαση στην Covid-19», εξήγησε.

(με πληροφορίες από Guardian)

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/entry/atoma-poe-pairnoen-statines-einai-liyotero-pithano-na-pethanoen-apo-koronoio_gr_616936b3e4b079111a4833e2

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες