Άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2

Νέα πολυκεντρική μελέτη από την Γαλλία επιβεβαιώνει πως άτομα με ομάδα αίματος Α και ΑΒ έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2. Για την αξιολόγηση της σύνδεσης υπότυπων ομάδων αίματος και της λοίμωξης χρειάστηκε η χρήση δεδομένων ορο-επιπολασμού.

Τα  ευρήματα της μελέτης των Mélanie Deschasaux-Tanguy και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports παρουσιάζουν συνοπτικά οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Επιδίωξη της ερευνητικής μονάδας ήταν η διερεύνηση της σύνδεσης  μεταξύ των υποτύπων ομάδας αίματος ΑΒΟ και της λοίμωξης από SARS-CoV- 2. Σύμφωνα με  όσα αναφέρονται στην περίληχη της μελέτης, τα αντισώματα Anti-SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν με τη χρήση δοκιμών ELISA για εντοπισμό των πρωτεϊνών spike (S) και nucleocapsid (NP)) και δοκιμών οροεξουδετέρωσης (SN) σε αποξηραμένα στίγματα αίματος που συλλέχθηκαν από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2020.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 67.340 Γάλλοι συμμετέχοντες από πολλά διαφορετικά κέντρα στη Γαλλία. Μεταξύ των συμμετεχόντων ανιχνεύτηκαν 2.964 περιπτώσεις με θετικά αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης S και 678 περιπτώσεις με θετικά αντισώματα έναντι τόσο της πρωτεΐνης S όσο και του νουκλεοκαψιδίου και της δοκιμασίας εξουδετέρωσης.  Τα χαρακτηριστικά τους είναι:

Τα άτομα που δεν είχαν ομάδα αίματος O, και ιδιαίτερα όσοι είχαν ομάδα αίματος A ή AB, ήταν πιο πιθανό να φέρουν αντι-SARS-CoV-2 αντισώματα συγκριτικά με τα άτομα ομάδας αίματος Ο. Αντίστοιχες αναλύσεις ανάλογα με την κατάσταση του ρέζους (θετικό/αρνητικό) δεν έδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα σε αναλύσεις που συνδύαζαν τις ομάδες αίματος ABO και RhD, παρατηρήθηκαν υψηλότερες πιθανότητες στους συμμετέχοντες με ομάδες αίματος:

Συνεπώς, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τον ιό SARS-CoV-2 και να εμφανίσουν ακολούθως αντισωματική απάντηση. Οι ερευνητές καταλήγουν στην υψηλότερη ευαισθησία στη λοίμωξη για άτομα με ομάδα αίματος A και AB και μικρότερο κίνδυνο για τα άτομα με ομάδα αίματος O.

Πηγή: https://virus.com.gr/atoma-me-omada-aimatos-o-echoyn-mikrotero-kindyno-loimoxis-apo-ton-io-sars-cov-2/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες