Άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2

Νέα πολυκεντρική μελέτη από την Γαλλία επιβεβαιώνει πως άτομα με ομάδα αίματος Α και ΑΒ έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2. Για την αξιολόγηση της σύνδεσης υπότυπων ομάδων αίματος και της λοίμωξης χρειάστηκε η χρήση δεδομένων ορο-επιπολασμού.

Τα  ευρήματα της μελέτης των Mélanie Deschasaux-Tanguy και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports παρουσιάζουν συνοπτικά οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Επιδίωξη της ερευνητικής μονάδας ήταν η διερεύνηση της σύνδεσης  μεταξύ των υποτύπων ομάδας αίματος ΑΒΟ και της λοίμωξης από SARS-CoV- 2. Σύμφωνα με  όσα αναφέρονται στην περίληχη της μελέτης, τα αντισώματα Anti-SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν με τη χρήση δοκιμών ELISA για εντοπισμό των πρωτεϊνών spike (S) και nucleocapsid (NP)) και δοκιμών οροεξουδετέρωσης (SN) σε αποξηραμένα στίγματα αίματος που συλλέχθηκαν από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2020.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 67.340 Γάλλοι συμμετέχοντες από πολλά διαφορετικά κέντρα στη Γαλλία. Μεταξύ των συμμετεχόντων ανιχνεύτηκαν 2.964 περιπτώσεις με θετικά αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης S και 678 περιπτώσεις με θετικά αντισώματα έναντι τόσο της πρωτεΐνης S όσο και του νουκλεοκαψιδίου και της δοκιμασίας εξουδετέρωσης.  Τα χαρακτηριστικά τους είναι:

Τα άτομα που δεν είχαν ομάδα αίματος O, και ιδιαίτερα όσοι είχαν ομάδα αίματος A ή AB, ήταν πιο πιθανό να φέρουν αντι-SARS-CoV-2 αντισώματα συγκριτικά με τα άτομα ομάδας αίματος Ο. Αντίστοιχες αναλύσεις ανάλογα με την κατάσταση του ρέζους (θετικό/αρνητικό) δεν έδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα σε αναλύσεις που συνδύαζαν τις ομάδες αίματος ABO και RhD, παρατηρήθηκαν υψηλότερες πιθανότητες στους συμμετέχοντες με ομάδες αίματος:

Συνεπώς, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τον ιό SARS-CoV-2 και να εμφανίσουν ακολούθως αντισωματική απάντηση. Οι ερευνητές καταλήγουν στην υψηλότερη ευαισθησία στη λοίμωξη για άτομα με ομάδα αίματος A και AB και μικρότερο κίνδυνο για τα άτομα με ομάδα αίματος O.

Πηγή: https://virus.com.gr/atoma-me-omada-aimatos-o-echoyn-mikrotero-kindyno-loimoxis-apo-ton-io-sars-cov-2/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δαπάνες πρόληψης: Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα σε δαπάνες πρόληψης. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στοιχεία του 2021. Σύμφωνα...

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 24.5.2024 – Μείωση αρτηριακής πίεσης στα ΑΕΕ

Xρόνια πολλά στις Ελένες και Κωστήδες Λαός και Κολωνάκι: Aπο τη μια εικόνα από τα ΤΕΠ του Γεννηματας! Ούτε στις μέρες του Ρυθμιστικού(φοιτητής τότε) και από...

Ετικέτες