Ασφυκτιούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ λόγω των αυξημένων κρουσμάτων

Ο κλοιός της πανδημίας «σφίγγει» γύρω και από τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Περίπου 1800 παιδιά νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση κατά 500% συγκριτικά με τις αρχές Ιουλίου 2021, σύμφωνα με δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε πως η νόσος COVID-19 στα παιδιά έχει πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με τους ενήλικες. Σύμφωνα όμως με τα νεότερα δεδομένα η επικράτηση του στελέχους δέλτα  ενισχύει τον κίνδυνο νόσησης και για τις μικρές ηλικίες. Τα  πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών στα παιδιατρικά νοσοκομεία των ΗΠΑ παρουσιάζουν περιληπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Από τα προκαταρκτικά δεδομένα μεγάλης μελέτης στον Καναδά  προκύπτει πως τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19 κατά τη διάρκεια του αυτού του πανδημικού κύματος κινδυνεύουν περισσότερο να εισαχθούν σε νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εξαιτίας  του στέλεχους δέλτα μπορεί να διατρέχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με τον κίνδυνο που εμφάνιζαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πανδημικών κυμάτων COVID-19 με επικράτηση διαφορετικών παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Εφόσον ο αριθμός συσχετιστεί με αυτό των ενήλικων, ο κίνδυνος νοσηλείας στα παιδιά παραμένει χαμηλός. Κατά την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, περίπου 1 παιδί για κάθε 100 παιδιά που διαγιγνώσκονται με COVID-19 θα νοσηλευτεί λόγω των συμπτωμάτων της λοίμωξης. Σημειώνεται πως κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας πολλές διαγνώσεις COVID-19 ήταν εντελώς ασυμπτωματικές και γινόντουσαν στο πλαίσιο ελέγχων ρουτίνας για SARS-CoV-2, όπως πριν από χειρουργικές επεμβάσεις.

Για διαφορετική εικόνα μιλούν οι ερευνητές, καθώς τα περισσότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται στο νοσοκομείο με COVID-19 προσέρχονται πλέον λόγω των συμπτωμάτων της λοίμωξη. Άξιο λόγου είναι πως έχουν αυξηθεί και οι περιπτώσεις παιδιών με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο πλαίσιο της COVID-19.

Προβληματισμό προκαλεί η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αύξησης των λοιμώξεων στα παιδιά, καθώς αρχίζει το σχολικό έτος, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι χαμηλή.  Ανησυχία επικρατεί ειδικά για τις ηλικίες κάτω των 12 ετών για τις οποίες δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 προς το παρόν. Αξιοσημείωτο είναι πως  πολλές κλινικές μελέτες με φάρμακα έναντι του SARS-CoV-2, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, δεν συμπεριέλαβαν παιδιατρικούς πληθυσμούς με αποτελέσματα αυτές οι θεραπείες να μην είναι διαθέσιμες για τα παιδιά με COVID-19.

Πηγή: https://virus.com.gr/asfyktioyn-ta-paidiatrika-nosokomeia-stis-ipa-logo-ton-ayximenon-kroysmaton/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες