Ασφάλεια των εμβολίων mRNA: Νεότερα δεδομένα

Την ασφάλεια των εμβολίων mRNA έναντι του SARS-CoV-2 καταδεικνύει μελέτη παρατήρησης δεδομένων του συστήματος Vaccine Adverse Event Reporting Events και του συστήματος v-safe. Κατά την φαρμακοεπαγρύπνηση με βάση τα στοιχεία από τη χορήγηση 298 εκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων mRNA έναντι της COVID-19  προκύπτει ότι οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και βραχυπρόθεσμες.

Τα  αποτελέσματα της μελέτης των H. G. Rosenblum και συνεργατών δημοσιεύθηκαν  στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases.

Αναλυτικά, υπό εξέταση τέθηκαν δεδομένα του συστήματος VAERS και του συστήματος v-safe κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της COVID-19 στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το διάστημα από τις  14 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 14 Ιουνίου 2021 διεξήχθησαν  298.792.852 εμβολιασμοί με mRNA εμβόλια στις ΗΠΑ. Το σύστημα VAERS κατέγραψε 340.522 συμβάματα εξ αυτών:

  • 499 (92.1%) κατατάχθηκαν ως μη-σοβαρά,
  • 527 (6.6%) κατατάχθηκαν ως σοβαρά αλλά μη θανάσιμα,
  • καταγράφηκαν και 4.496 (1.3%) θάνατοι.

Στο σύστημα v-safe, περισσότεροι από τους μισούς από τους 7.914.583 καταγεγραμμένους ανέφεραν τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις ανοσογονικότητας μετά τον εμβολιασμό. Αυτές ήταν συχνότερες μετά τη δεύτερη δόση , δηλαδή 72% τοπικές αντιδράσεις και  71% συστηματικές αντιδράσεις, συγκριτικά με μετά την πρώτη δόση  όταν καταγράφηκαν 69% τοπικές αντιδράσεις και 53% συστηματικές αντιδράσεις.

Κατά το χρονικό διάστημα της πρώτης εβδομάδας από τον εμβολιασμό οι σημαντικότερες παρενέργειες που καταγράφηκαν ήταν:

  • πόνος στο σημείο της ένεσης66% μετά την πρώτη δόση και 69% μετά τη δεύτερη δόση,
  • καταβολή : 34% μετά την πρώτη δόση και 56% μετά τη δεύτερη δόση
  • πονοκέφαλος : 27% μετά την πρώτη δόση και 46% μετά τη δεύτερη δόση.

Σχετικά με τις αντιδράσεις ανοσογονικότητας ήταν συχνότερες την πρώτη ημέρα μετά τον εμβολιασμό και οι περισσότερες ήταν ήπιες. Μετά τη δεύτερη δόση καταγράφηκαν περισσότερες περιπτώσεις εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εργαστούν, να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες ή αναζήτησαν ιατρική φροντίδα σε ποσοστό 32% έναντι 12% μετά την πρώτη δόση. Εκτιμάται ότι ποσοστό λιγότερο από το 1% των συμμετεχόντων αναζήτησαν ιατρική φροντίδα τόσο μετά την πρώτη όσο και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)

Πηγή: https://virus.com.gr/asfaleia-ton-emvolion-mrna-ti-deichnoyn-ta-symvamata-me-ta-ton-emvoliasmo/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες