Αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης ως προς την ελάττωση των καρδιαγγειακών συμβάντων και της καρδιαγγειακής και ολικής θνητότητας σε άτομα χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ (>25% των θανάτων). Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ περίπου 605 000 άτομα εμφανίζουν έμφραγμα μυοκαρδίου και 610 000 ΑΕΕ. Η Ομάδα Εργασίας Πρόληψης των ΗΠΑ [US Preventive Services Task Force (USPSTF)] θέλοντας να ανανεώσει τις προηγούμενες συστάσεις της (2016) διενέργησε μια συστηματική ανασκόπηση αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης ως προς την ελάττωση των καρδιαγγειακών συμβάντων (έμφραγμα μυοκαρδίου και ΑΕΕ) και της καρδιαγγειακής και ολικής θνητότητας σε άτομα χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη ανασκόπηση διερεύνησε την επίδραση της χορήγησης ασπιρίνης στην επίπτωση και τη θνητότητα από ορθοκολικό καρκίνο σε πληθυσμούς πρωτογενούς καρδιαγγειακής πρόληψης, καθώς και τις ανεπιθύμητες ενέργειες (κυρίως την αιμορραγία) από τη χρήση της.
Ο πληθυσμός που μελετήθηκε ήταν ενήλικες ≥ 40 ετών χωρίς σημεία ή συμπτώματα ή γνωστή καρδιαγγειακή νόσο οι οποίοι δεν διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγίας (απουσία ιστορικού πεπτικού έλκους, πρόσφατης αιμορραγίας ή συννοσηροτήτων ή φαρμάκων που αυξάνουν τον αιμορραγικό κίνδυνο).
Η USPSTF κατέληξε με μέτρια βεβαιότητα ότι η χρήση της ασπιρίνης στην πρωτογενή καρδιαγγειακή πρόληψη σε ενήλικες 40-59 ετών με 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο ≥10% επιφέρει μικρό καθαρό όφελος. Αντίθετα, η έναρξη ασπιρίνης σε ενήλικες ≥60 ετών για πρωτογενή πρόληψη δεν έχει όφελος. Οι συστάσεις οι οποίες προτείνονται είναι οι εξής:

  • Η απόφαση για την έναρξη χαμηλής δόσης ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη σε ενήλικες 40-59 ετών με 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο ≥10% πρέπει να εξατομικεύεται.
  • Άτομα χωρίς υψηλό αιμορραγικό κίνδυνο οι οποίοι προτίθενται να λάβουν χαμηλή δόση ασπιρίνης είναι πιθανό να ωφεληθούν (Σύσταση με ένδειξη C).
  • Δεν συστήνεται η έναρξη χαμηλής δόσης ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη ατόμων ≥60 ετών (Σύσταση με ένδειξη D).
    Τέλος, οι ανανεωμένες αυτές συστάσεις αναφέρουν ότι τα δεδομένα αναφορικά με το αν η ασπιρίνη ελαττώνει τη συχνότητα εμφάνισης ή τη θνητότητα από τον ορθοκολικό καρκίνο δεν είναι σαφή.

Άρθρο: Aspirin Use to Prevent Cardiovascular Disease: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement
JAMA. 2022;327(16):1577-1584.

Επιμέλεια: Ματίλντα Φλωρεντίν, Παθολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες