Aποτελεσματικό το χάπι molnupiravir και κατά της παραλλαγής Όμικρον

To χάπι με molnupiravir κατά της Covid-19 δρα αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον, όπως προκύπτει από έξι μελέτες ανακοίνωσαν η MSD και η RidgebackΤα στοιχεία προέκυψαν από κυτταρικές αναλύσεις που διεξήχθησαν για να αξιολογήσουν την αντ-ιική δράση του molnupiravir.

Οι έρευνες  που πραγματοποιήθηκαν από ανεξάρτητους μελετητές Iνστιτούτων σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία) την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην Όμικρον διεξήχθη σε εργαστήριο, αφού το φάρμακο δεν έχει ακόμη μελετηθεί για τις μεταλλάξεις σε κλινικές μελέτες.

Ο επικεφαλής των εργαστηρίων της Merck / MSD Dean Y Li επεσήμανε ότι«τα ευρήματα από ανεξάρτητες in vitro μελέτες δείχνουν ότι το Molnupiravir δρα κατά της παραλλαγής Όμικρον και αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία για ενήλικες με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση».

Από την πλευρά της Ridgeback Biotherapeutics η CEO της εταιρίας, Wendy Holman ανέφερε ότι «τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν in vitro δράση κατά διαφορετικών μεταλλάξεων, μεταξύ αυτών και της Όμικρον. Μπορούμε να πούμε ότι το molnupiravir καθίσταται ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά της COVID-19. Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες των ερευνητών και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το έργο μας για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Το molnupiravir έχει δείξει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%,  σχετικότητα με τη θνητότητα η μείωση φτάνει το 89%. Στα ιολογικά δεδομένα της μελέτης MOVe OUT Ph2 ο ιός παύει να ανιχνεύεται μετά την 5η ημέρα της θεραπείας. Το molnupiravir δεν αναμένεται λόγω της οδού μεταβολισμού του, να παρουσιάζει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και για το λόγο αυτό, δε χρειάζονται τροποποιήσεις της χρόνιας αγωγής που συνεπάγονται καθυστερήσεις στην έναρξη της αντιικής αγωγής. Το molnupiravir είναι αποδεδειγμένα ασφαλές και ανεκτό για πολλές ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν χρονίως και ασθενών με ήπια-μέτρια νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν φθάσει 5.700θεραπείες τηςμολνουπιραβίρης για την Covid-19. Κατόπιν της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)  προβλέπεται τον προσεχή μήνα, να παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες.

Συνολικά η MSD είχε προχωρήσει σε παραγωγή 10 εκατομμύρια θεραπειών έως το τέλος του 2021.  Στόχος είναι 20 εκατομμύρια θεραπείες να παραχθούν το 2022. Έως τώρα η MSD έχει στείλει τη θεραπεία, σε περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων θεραπειών που εστάλησαν στις ΗΠΑ.

Πηγή: https://virus.com.gr/apotelesmatiko-to-chapi-molnupiravir-kai-kata-tis-parallagis-omikron/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες