Απογευματινά χειρουργεία: «Παγώνει» το σχέδιο για εφαρμογή στα δημόσια νοσοκομεία με πληρωμή

Απογευματινά χειρουργεία: «Παγώνει» το σχέδιο για εφαρμογή στα δημόσια νοσοκομεία με πληρωμή – Όλο το παρασκήνιο
Για αργότερα μετατίθεται το σχέδιο για τα Απογευματινά χειρουργεία από το υπουργείο Υγείας

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι μετατίθενται τα απογευματινά χειρουργεία που είχαν προγραμματισθεί να εφαρμοσθούν στα δημόσια νοσοκομεία με πληρωμή από τους ασθενείς.
Μπορεί τα απογευματινά χειρουργεία να έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο, αλλά όπως φαίνεται τα σχέδια της κυβέρνησης σκόνταψαν στις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου.
Για τον λόγο αυτό ο χρόνος εφαρμογής της ρύθμισης μετατίθεται με βεβαιότητα μετά τις εκλογές κι αν…
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει σε αυτή τη φάση νέα μέτωπα που θα προκαλούσαν κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.
Άλλωστε τα απογευματινά χειρουργεία είχαν δημιουργήσει τριβές πριν ακόμη περάσουν σε νόμο.
Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς οι ασθενείς και κυρίως βέβαια οι κατέχοντες, θα έπρεπε να πληρώνουν για να χειρουργηθούν στο ΕΣΥ μετά το μεσημέρι.
Όμως δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης
Απογευματινά χειρουργεία: Τα αγκάθια
Τα απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή θα προκαλούσαν σοβαρές δυσλειτουργίες στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία, ενώ θα στοίχιζαν στις τσέπες των ασθενών, εκείνων τουλάχιστον που δεν έχουν να τα διαθέσουν ή δεν έχουν ιδιωτικές ασφάλειες.
Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατείνεται ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα μειώσουν την πρωινή λίστα αναμονής, άρα ο ασθενής που θα πηγαίνει στο δημόσιο σύστημα θα εξυπηρετείται καλύτερα, η αλήθεια από την εμπειρία του ΕΣΥ, απέχει παρασάγγας.
Τα αγκάθια:
-Έστω κι αν εφαρμοσθούν δικλείδες ασφαλείας ώστε οι χειρουργοί που θα εργάζονται το απόγευμα να πρέπει να κάνουν αντίστοιχες επεμβάσεις και τις πρωινές ώρες, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα καταστρατηγηθούν. Κάτι που άλλωστε απεδείχθη και με τα απογευματινά ιατρεία.
Οι πρωινοί ασθενείς είναι συνήθως το …αναγκαίο κακό και όλη η προσοχή δίνεται στους απογευματινούς ασθενείς που πληρώνουν την επίσκεψη.
-Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς στις λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο οι οποίοι περιμένουν μήνες για να δουν νυστέρι. Με τα απογευματινά χειρουργεία οι γιατροί θα απασχολούνται επιπλέον ώρες, συνεπώς είναι άγνωστο εάν θα μπορούν και βιολογικά να χειρουργούν πολλές φορές την ημέρα.
-Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν ένας ασθενής πρόκειται να πληρώσει για να κάνει επέμβαση, γιατί να επιλέξει τις δομές του απαρχαιωμένου ΕΣΥ και γιατί να μην χειρουργηθεί κατ’ ευθείαν στον ιδιωτικό τομέα;
-Άλλο ένα πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει είναι σχετικά με το που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς από τα απογευματινά χειρουργεία, με δεδομένο ότι τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν πληρότητα ακόμη και 100%, γι’ αυτό εξάλλου και τοποθετούνται και ράντζα στους διαδρόμους.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πάντως έχει επισημάνει ότι εάν δεν έχει εξασφαλιστεί κλίνη ελεύθερη, δεν θα πραγματοποιείται το απογευματινό χειρουργείο.
-Τέλος άλλος ένας προβληματισμός αφορά στο ποιοι γιατροί θα θελήσουν τελικώς να εργασθούν και το απόγευμα, εισπράττοντας φορολογημένα χρήματα τη στιγμή που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κάνουν ότι κάνουν σήμερα εισπράττοντας φακελάκια με «μαύρα χρήματα» αφορολόγητα.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/08/blog-post_77.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες