Απογευματινά χειρουργεία: Με κάλυψη ΕΟΠΥΥ, ποσοστό συμμετοχής και ξεχωριστή αμοιβή γιατρού

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται εδώ και μέρες να προωθηθεί, αλλά παίρνει παράταση λόγω των τροποποιήσεων που γίνονται.
Στο πολυνομοσχέδιο που θα περιέχει αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να θεσμοθετηθούν και τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τα όσα έχει περιγράψει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Αρχικά στα απογευματινά χειρουργεία, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι ασθενείς που θα πήγαιναν στο ΕΣΥ θα πλήρωναν όλη την επέμβαση και τη νοσηλεία από την τσέπη τους. Μάλιστα με βάση τις διευκρινίσεις που είχε δώσει ο υπουργός Υγείας, οι πάσχοντες που θα χειρουργούνταν το απόγευμα στα δημόσια νοσοκομεία, θα είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και τις ιδιωτικές ασφάλειές τους.
Όμως σύμφωνα με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει τα χειρουργεία, αφού όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, τα απογευματινά χειρουργεία θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όπως γίνεται σήμερα στις ιδιωτικές κλινικές και ο ασθενής θα πληρώνει τη νόμιμη συμμετοχή, ενώ θα πληρώνει ξεχωριστά και την αμοιβή του γιατρού.
Να σημειωθεί πάντως ότι στις ιδιωτικές κλινικές ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει περίπου το 1/3 του κόστους της νοσηλείας και των επεμβάσεων, ενώ οι αμοιβές των γιατρών καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τους ασθενείς.
Το κόστος
Οι ασθενείς που θα επιλέξουν να χειρουργηθούν στο ΕΣΥ στα απογευματινά χειρουργεία, θα καταβάλουν αρχικά ένα ποσό για τη χειρουργική διαδικασία και τη νοσηλεία. Το πόσο θα είναι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ίσο με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) που καλύπτει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ.
Όμως ο ασθενής θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του ξεχωριστά και τον χειρουργό που θα αναλάβει τη επέμβασή του. Προς ώρας δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ακριβές ποσό ανά επέμβαση.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, από το βασικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενής, το 70% θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% για τις αμοιβές του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
Πάντως οι συνδικαλιστικοί φορείς των νοσοκομειακών γιατρών εκτιμούν ότι θα προκύψουν προβλήματα στο ΕΣΥ, καθώς είναι πιθανό με τα απογευματινά χειρουργεία να υποβαθμιστούν τα πρωινά που είναι δωρεάν.
Να σημειωθεί ότι σήμερα για ένα «ψυχρό» χειρουργείο, μη επείγον δηλαδή, η αναμονή μπορεί να φθάσει και τον έναν χρόνο λόγω και των καθυστερήσεων που προέκυψαν από την πανδημία, ενώ παράλληλα οι λίστες καταστρατηγούνται με την επίφαση των επειγόντων περιστατικών.Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως αναμένεται να ορίσει δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην δημιουργηθούν δυσλειτουργίες στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, εάν δεν έχει προχωρήσει την πρωινή λίστα των χειρουργείων, ο γιατρός δεν θα μπορεί να χειρουργήσει με αμοιβή το απόγευμα.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/03/blog-post_70.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες