Συσχέτιση του οροθετικού ελέγχου αντισωμάτων για τον SARS–CoV-2 με τον κίνδυνο μελλοντικής μόλυνσης

Άτομα με αντισώματα στον SARS-CoV-2 από προηγούμενη λοίμωξη είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μολυνθούν ξανά από το ιό τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της Δρ. Lynne Penberthy στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (NCI) των ΗΠΑ μελέτησε την πιθανότητα επαναμόλυνσης.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό JAMA Internal Medicine

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα εμπορικά διαθέσιμα τεστ αντισωμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως για την αξιολόγηση της προστασίας σε ομάδες υψηλού κινδύνου και τη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία.

Υπό έρευνα τέθηκαν 3,2 εκατομμύρια άτομα για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, δηλαδή το 50% των τεστ αντισωμάτων που έγιναν στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2020 στις ΗΠΑ.  Οι ερευνητές εντόπισαν ότι:

·         11% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν αναπτύξει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2

.        Άνω του  88% των ελεγχθέντων είχαν αρνητικό τεστ αντισωμάτων, ενώ

·         σε ποσοστό λίγο κάτω από το 1% το αποτέλεσμα του τεστ ήταν ασαφές.

Στη συνέχεια της έρευνας, οι επιστήμονες επέλεξαν άτομα με ή χωρίς αντι-SARS–CoV-2 αντισώματα, τα οποία έλεγξαν ανά διαστήματα με μοριακό τεστ (RT–PCR) για ενεργό λοίμωξη από τον SARS-CoV-2. Παρακολούθησαν έτσι περίπου 1 στα 10 άτομα της αρχικής μελέτης.

Οι ερευνητές του NCI ανέλυσαν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ σε διάφορα διαστήματα:

·         στις 0-30 ημέρες, 31-60 ημέρες,

·         61-90 ημέρες και

·         μετά τις 90 ημέρες.

Στα άτομα που δεν είχαν αντισώματα, παρατήρησαν ένα σταθερό ποσοστό λοίμωξης (3% έως 4% είχαν θετικό μοριακό τεστ σε κάθε χρονικό διάστημα). Αντίθετα, στα άτομα με αντισώματα, η πιθανότητα θετικού μοριακού τεστ ήταν πολύ χαμηλότερη, ιδιαίτερα στο διάστημα των 90 ημερών ή περισσότερο, μόνο το 0,3% των θετικών για αντισώματα ατόμων είχαν θετικό μοριακό τεστ, δηλαδή ποσοστό 10 φορές μικρότερο από ότι μεταξύ των αρνητικών για αντισώματα ατόμων.

Άλλες  μελέτες

Ερευνητές έχουν καταγράψει ότι τη σταδιακή μείωση των επίπεδων αντι-SARS-CoV-2 αντισωμάτων: Το 18% των ατόμων που στην αρχή της μελέτης είχαν αντισώματα, στο τέλος ήταν αρνητικά. Ωστόσο, άλλες αναφορές έχουν δείξει ότι, ακόμα και απουσία αντισωμάτων, η παραμονή ειδικών κύτταρων του ανοσοποιητικού συστήματος στον οργανισμό μπορούν να παρέχουν προστασία από επαναμόλυνση.

Σύμφωνα με την Δρ. Penberthy, άτομα που έχουν θετικό τεστ αντισωμάτων φαίνεται να έχουν σημαντική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2, δηλαδή πιθανότατα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν ξανά. Ωστόσο, αναμένονται πορίσματα πρόσθετες μελέτες.

Link άρθρου: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2776810

Επιμέλεια: Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Δημήτρης Παρασκευής, Ευάγγελος Τέρπος, Πέτρος Σφηκάκης (Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/antisomata-ston-sars-cov-2-prostasia-apo-tin-epanamolynsi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες