Αναγκαία η επιτάχυνση στην εφαρμογή μιας εθνικής μεταμοσχευτικής πολιτικής

Ουραγός είναι η χώρα μας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Μείζονος σημασίας είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής μεταμοσχευτικής πολιτικής όπως τονίστηκε στο 7ο  Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ήδη το έργο για το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο  προχωρά. Όμωςτην αναγκαιότητα ύπαρξης ακόμη υποδομών, λογισμικών συστημάτων, εκπαίδευσης προσωπικού υπογράμμισε στην ομιλία του στο φόρουμ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου. Στην κάλυψη τέτοιων αναγκών στοχεύει  η μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις, που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό. Η υιοθέτηση του εν λόγω σχεδίου είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως τον οδικό χάρτη των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Όσο για το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το νοσοκομείο θα είναι ένα διαστημόπλοιο, χρειάζεται αστροναύτες, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό, συνεργασία με άλλα νοσοκομεία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνοι μας, αλλά θέλουμε να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση».

Την εφαρμογή και την ροή πόρων για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ζήτησε από  την Πολιτεία ο  πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιολογικού Χειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Μπολέτης. «Είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει το τοπίο των μεταμοσχεύσεων είμαστε τελευταίοι των τελευταίων» είπε χαρακτηριστικά, αναλύοντας παράλληλα τα οφέλη από την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στη λειτουργία του Ωνάσειου.

Τις δυσκολίες διασύνδεσης των συστημάτων καυτηρίασε η καθηγήτρια στη σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνα Νικήτα  σχολιάζοντας ότι «το Ωνάσειο είναι φωτεινό παράδειγμα, η πραγματικότητα στα υπόλοιπα νοσοκομεία είναι δυστυχώς διαφορετική». Όπως περιέγραψε η κ. Νικήτα τα δεδομένα είναι απομονωμένα σε περισσότερα τμήματα,  τονίζοντας τις δυσκολίες και την ανάγκη ενοποίησης των συστημάτων, για την διασφάλισης της ενιαίας συλλογής δεδομένων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Βιολογίας Μεταμοσχεύσεων στο University of Oxford University Medical Sciences, Rutger Ploeg,  συνέστησε για τη βελτίωση των μεταμοσχεύσεων  να μιμηθούμε την ανθρώπινη φυσιολογία και να έχουμε μηχανήματα που θα επιτρέπουν στο όργανο να αιματώνεται εν θερμώ.

Στην συμβολή της καινοτομίας έδωσε έμφαση ο πρόεδρος του European Society for Organ Transplantation, Gabriel Oniscu. Σχετικά με το υπό κατασκευή Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, ο ίδιος  πως το κέντρο μόνο του δε αρκεί για να αλλάξει το σύστημα, αλλά μπορεί να ανοίξει τον δρόμο.

Η αναμονή της μεταμόσχευσης κοστίζει ζωές, όπως επεσήμανε ο  ιδρυτής διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος of Transplant Connect, John Piano. Ζωτικής σημασίας είναι η λειτουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που μοιράζεται την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο, μια πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί στην εταιρεία του.

Πηγή: https://virus.com.gr/anagkaia-i-epitachynsi-stin-efarmogi-mias-ethnikis-metamoscheytikis-politikis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Καρδιαγγειακή Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη

ΓΕΝΙΚΑ Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητα να κάνει τους υπολογιστές ή τις μηχανές να μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα που διαφορετικά θα απαιτούσαν ανθρώπινη προσπάθεια....

Καρκίνος Πνεύμονα: Όλες οι εξελίξεις στη θεραπεία

Αλματώδεις είναι οι εξελίξεις στην έγκαιρη εξάλειψη του καρκίνου του πνεύμονα, προσφέροντας πλέον εύρος θεραπευτικών επιλογών σύμφωνα με τον κ. Επαμεινώνδα Σαμαντά, Ογκολόγο-Παθολόγο και...

Υπάρχει λόγος ανησυχίας για καρκίνους που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό και...

Ετικέτες