Άμεση παρέμβαση της ΕΚΕ για τις Μονάδες Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΚΕ στις πληροφορίες συναδέλφων ότι σε πολλά νοσοκομεία, τα οποία είναι κέντρα αναφοράς για Covid-19 , οι διοικητές των νοσοκομείων με το πρόσχημα της ανάγκης για την αύξηση κλινών για ΜΕΘ , περιορίζουν τα ήδη λιγοστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών.

Η ΕΚΕ κατόπιν αυτών ζήτησε άμεσα ραντεβού με τον Υπουργό για ενημέρωση.

Για να δείτε την επιστολή πατήστε εδώ.

Κύριε Υπουργέ,

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία 580.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο από ένα καρδιαγγειακό νόσημα και περίπου 17.600 συμπολίτες μας πεθαίνουν.

Σημαντικό ρόλο  για τον περιορισμό της θνητότητας παίζουν η ύπαρξη και η ανάπτυξη κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών (MEΠK), όπως και η ανάπτυξη Τμημάτων Επεμβατικής Καρδιολογίας.

Ο οποιοσδήποτε περιορισμός αυτών θα αυξήσει σημαντικά την θνητότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω κορωνοϊού που επικρατούν στην χώρα μας και παγκοσμίως και οι αυξημένες ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ, δεν θα οδηγήσουν σε ενέργειες που θα έχουν ως συνέπεια την κατάργηση ή συρρίκνωση των λίγων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των Τμημάτων Επεμβατικής Καρδιολογίας που υπάρχουν στην χώρα μας, με αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ιδιαίτερα της στεφανιαίας νόσου.

Τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα ήταν και είναι εδώ, απειλώντας τη ζωή μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή περαιτέρω ανάλυση του σημαντικού αυτού θέματος που αφορά την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων Καρδιοπαθών και συνολικά του ελληνικού πληθυσμού.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος, Καθ. Ι. Γουδέβενος, Πρόεδρος ΕΚΕ                                                                           

Ο Γραμματέας, Καθ. Γ. Κοχιαδάκης ,  Γραμματέας ΕΚΕ

                                                                

                                                                              

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με νοσήματα των περιφερικών αρτηριών?

Δεν είναι γνωστό αν και σε ποιό βαθμό τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης (α) σχετίζονται με την εμφάνιση περιφερικής αρτηριακής νόσου (ΠΑΝ), ανευρυσμάτων της...

Καρκίνος: Αύξηση περιστατικών σε νέες ηλικίες ειδικά στο γαστρεντερικό

Δισεπίλυτος γρίφος για την επιστημονική κοινότητα - Στο γαστρεντερικό το μεγαλύτερο πρόβλημα - Τι λέει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή...

Προς ψηφιοποίηση το ΕΣΥ με καθυστέρηση ετών – Γιατί δεν προχωρά

Με αρκετές δυσκολίες και με μεγάλες καθυστερήσεις προχωρά η ψηφιοποίηση στο ΕΣΥ Με ρυθμούς χελώνας φαίνεται ότι προχωράει η ψηφιοποίηση του ΕΣΥ. Αν και η...

Ετικέτες