Αλλαγές σε αγροτικό και ιατρική εκπαίδευση

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις και πώς τις σχολιάζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των νέων γιατρών στην εκπαίδευση για ειδικότητα και στην υπηρεσία υπαίθρου, φέρνει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα δηλώνει πως στόχος είναι να περιοριστεί το brain drain και να απορροφάται στο σύστημα το σύνολο των ειδικευμένων γιατρών.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν πρόταση που είχε διαμορφωθεί από την κ. Γκάγκα, κατά τη θητεία της ως προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
Προβλέπει το “σπάσιμο” του αγροτικού των γιατρών στα δύο. Από έναν χρόνο, που διαρκεί σήμερα, θα γίνει έξι μήνες. Πριν από αυτούς, ο γιατρός θα απασχολείται για έξι μήνες με αμοιβή σε Παθολογική κλινική, προκειμένου να αποκτά μία στοιχειώδη κλινική εμπειρία. Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά.
Για τις ιατρικές ειδικότητες, σχεδιάζεται ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις ειδικότητας, στην οποία δεν αποκλείεται να εισάγονται και βιογραφικά στοιχεία των νέων γιατρών, ώστε η προτεραιότητα επιλογής να δίνεται σε αυτούς με τα περισσότερα προσόντα (βαθμό πτυχίου).
Ο σχεδιασμός θα λαμβάνει υπόψη και τον παράγοντα της εντοπιότητας, ώστε οι γιατροί που το επιθυμούν να μπορούν να μείνουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στηρίζοντας την περιφέρεια, όπου σήμερα παρατηρούνται ελλείψεις σε αρκετές ειδικότητες.
Για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων, αναμένεται να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση της γενικής ιατρικής ώστε αυτή να γίνει πιο ελκυστική επιλογή για τους νέους γιατρούς.
Στελέχωση ΕΣΥ
Μιλώντας στο iatronet.gr, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφέρει τα εξής:
“Ύστερα από πολλά χρόνια κρίσης και μετά την ασφυκτική πίεση της διετούς πανδημίας, έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε τον τρόπο στελέχωσης του ΕΣΥ, στηρίζοντας παράλληλα τους νέους γιατρούς.
Οι αλλαγές – που εντάσσονται στον νέο Χάρτη Υγείας – έχουν διπλό στόχο: Την ενίσχυση του συστήματος με το δυναμικό που χρειάζεται σε κάθε δομή για την καλύτερη φροντίδα όλων των πολιτών, σε όλη την επικράτεια, και την ανακοπή του ιατρικού brain drain.
Στρέφουμε το βλέμμα στους νέους γιατρούς, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται και αποκτούν εμπειρία. Εισάγουμε εξάμηνη βασική εκπαίδευση, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των νέων γιατρών για την υπηρεσία υπαίθρου και την πιστοποίηση στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.
Μειώνουμε τις αναμονές για την ειδικότητα, εισάγοντας ψηφιακή πλατφόρμα πανελλαδικά και μειώνοντας τον χρόνο της διαδικασίας ελέγχου των δικαιολογητικών από μήνες σε μέρες. Σε όλη την Ευρώπη, οι θέσεις ειδικότητας είναι ανάλογες των αναγκών του εκάστοτε συστήματος. Αυτό επιδιώκουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνδέοντας ευθέως την απόκτηση ειδικότητας με τις ανάγκες των πολιτών για υπηρεσίες Υγείας.
Οι θέσεις για ειδικότητα καθορίζονται με βάση τις ανάγκες για ειδικευμένους γιατρούς σε κάθε ειδικότητα και το όφελος είναι διπλό: εξαλείφονται τα κενά, ενώ όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί μπορούν να απορροφηθούν από το σύστημα.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιστημονική διασύνδεση κέντρου – περιφέρειας και τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, μπορούν στο άμεσο μέλλον να κάνουν το ΕΣΥ πιο ελκυστικό για τους νέους γιατρούς. Όλοι οι επαγγελματίες Υγείας που στελεχώνουν το ΕΣΥ πρέπει να αισθάνονται εργασιακή ασφάλεια, αναγνώριση και ικανοποίηση για τις συνθήκες της δουλειάς τους”.

Πηγή:http://medispin.blogspot.com/2022/02/iatronet.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες