back to top

Αυξημένος ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου για όσους κάνουν συχνή χρήση κάνναβης

Η κάνναβη γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής διεθνώς, τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς λόγους, αλλά μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, προειδοποιεί ότι η συχνή χρήση της ενέχει κινδύνους για την καρδιά. Οι άνθρωποι που κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης (μαριχουάνας), έχουν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας, σε σύγκριση με εκείνους που ποτέ δεν ήσαν χρήστες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ισάν Παραντζίπε του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στις ΗΠΑ, μελέτησαν στοιχεία για 175.000 ανθρώπους. Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή χρήση κάνναβης αυξάνει κατά το ένα τρίτο περίπου τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ενώ η πιο αραιή χρήση (περίπου μια φορά τον μήνα) δεν αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο. Η έρευνα δεν έκανε διάκριση ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές της κάνναβης (που καπνίζεται, τρώγεται κλπ).

“Βρήκαμε ότι η χρήση κάνναβης συνδέεται με στεφανιαία νόσο και φαίνεται ότι όσο πιο συχνή είναι η χρήση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά. Από άποψη δημόσιας υγείας, η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πιθανώς ορισμένες επιβλαβείς επιπτώσεις της κάνναβης που δεν είχαν αναγνωριστεί έως τώρα και είναι κάτι που οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν υπόψη τους”, δήλωσε ο δρ Παραντζίπε.

Καθώς η κάνναβη τείνει να νομιμοποιηθεί σε περισσότερες αμερικανικές πολιτείες και χώρες, η νέα έρευνα αναδεικνύει τις πιθανές καρδιαγγειακές επιπτώσεις της σε βάθος χρόνου. Η στεφανιαία νόσος είναι η συχνότερη μορφή καρδιοπάθειας και συμβαίνει όταν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, υφίστανται στένωση λόγω δημιουργίας πλάκας χοληστερόλης στο εσωτερικό τους. Η νόσος προκαλεί πόνο στο στήθος, δύσπνοια και κόπωση, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε έμφραγμα.

Προηγούμενες μικρότερες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει η νέα μεγαλύτερη μελέτη. Η διαταραχή της χρήσης κάνναβης είναι μια αναγνωρισμένη ψυχιατρική διαταραχή που αφορά την συχνή χρήση κάνναβης και την εξάρτηση από αυτήν.

Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το ψυχοδραστικό μόριο της κάνναβης, δρα στους κυτταρικούς υποδοχείς που υπάρχουν στο κεντρικό σύστημα, στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία. Η δράση αυτή διευκολύνει την πρόκληση φλεγμονής και τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, με τελικό αποτέλεσμα τη στεφανιαία νόσο. Το ίδιο αποτέλεσμα πάντως δεν συμβαίνει κατ’ ανάγκη με την κανναβιδιόλη (CBD), ένα άλλο δραστικό συστατικό της κάνναβης, η οποία περιλαμβάνεται συνήθως σε προϊόντα που δεν περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη.

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/711097/Auximenos-o-kindunos-stefaniaias-nosou-gia-osous-kanoun-suchni-chrisi-kannabis

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο ένας στους δέκα παγκοσμίως

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας καταγράφει τις νεότερες εξελίξεις και τα σύγχρονα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις παθήσεις των νεφρών Με στόχο την ενίσχυση της...

Επεμβατική καρδιολογία: Διακαθετηριακές επεμβάσεις βαλβίδων – Μια ιατρική επανάσταση εν εξελίξει

Για τη διενέργεια πολύπλοκων μορφών διακαθετηριακών επεμβάσεων στις βαλβίδες της καρδιάς, μια εξελισσόμενη ιατρική επανάσταση, γράφουν δύο κορυφαίοι ειδικοί Η επεμβατική καρδιολογία επέφερε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της...

Εντολή μη ανάνηψης : Νομικά και ηθικά ζητήματα

Η εφαρμογή των εντολών DNR περιλαμβάνει την εξισορρόπηση του δικαιώματος αυτονομίας του ασθενούς με το καθήκον του επαγγελματία υγείας να διατηρήσει τη ζωή. Η έννοια...

Ετικέτες