Αυξημένος ο Καρδιαγγειακός Κίνδυνος στους Διαβητικούς με Ήπια Έκπτωση των Γνωστικών Λειτουργιών

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ έχουν και αυξημένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με τους υπόλοιπους διαβητικούς ασθενείς. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει την έκπτωση της μνήμης καθώς και τη δυσκολία συγκέντρωσης, μάθησης και λήψης αποφάσεων. Οι παραπάνω παράγοντες συνολικά επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών είναι η ηλικία, όπως γνωρίζουμε σήμερα. Η νόσος μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή και έχει συνδεθεί σήμερα με διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων η νόσος Alzheimer, η καρδιαγγειακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης.

«Όπως παρατηρήσαμε στη μελέτη μας, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που είχαν τα χαμηλότερα σκορ στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών ήταν αυτοί με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ακόμα να εξηγήσουμε σε ποιους μηχανισμούς αποδίδεται η παραπάνω παρατήρηση, η έρευνά μας δείχνει ότι οι διαβητικοί ασθενείς με έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών θα πρέπει ίσως να λάβουν φάρμακα για την καρδιακή λειτουργία αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στα πλαίσια της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στην έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε 8.772 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Οι ασθενείς αυτοί είχαν λάβει μέρος στη μελέτη REWIND στην οποία είχαν γραφτεί για πρώτη φορά πριν από 5 χρόνια ή περισσότερο. Όπως προαναφέρθηκε, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι διαβητικοί ασθενείς με έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες.

Μάλιστα, οι ασθενείς με σοβαρή έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών είχαν 1.6 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα και 1.8 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι, σύμφωνα με τη μελέτη τους, η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/nea-erevna-afximenos-o-kardiangeiakos-kindynos-stous-diavitikous-me-ipia-ekptosi-ton-gnostikon-leitourgion/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: Οι 7 απαντήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας στις Φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε όσα καταλογίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη Φαρμακοβιομηχανία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών...

Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Οδηγό και για τις υπόλοιπες...

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

O χρόνος ζωής   έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία εκατόν πενήντα με διακόσια χρόνια. Η αύξηση όμως του προσδόκιμου της επιβίωσης σήμερα, οφείλεται κυρίως στην πρόληψη καθώς...

Ετικέτες