Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ: Ηλικίας 18 – 64 ετών οι περισσότεροι διασωληνωμένοι

Για πρώτη φορά ο αριθμός των διασωληνωμένων από τις νεότερες ηλικίες είναι μεγαλύτερος από τους ασθενείς της ευάλωτης ηλικιακής ομάδας των 65 ετών και άνω

Μια ανάσα από τα 3.000 βρέθηκαν τα νέα κρούσματα την Παρασκευή, στα 2.925. Με ρεκόρ 121.092 τεστ κορωνοϊού, PCR και rapid, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτυπώνει και με τα τελευταία στοιχεία τις σταθεροποιητικές τάσεις της επιδημίας την τελευταία εβδομάδα, σε υψηλά έστω επίπεδα. Η σταθερότητα της διασποράς επισημάνθηκε από τον Eπίκουρο Kαθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, στη χθεσινή του επιδημιολογική αναφορά, την οποία αντιπαρέβαλε με την πίεση στο σύστημα υγείας που καταγράφει αυξητικές τάσεις. «Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 35%» αναφέρει σχετικά. Το τελευταίο 24ωρο, οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 βρέθηκαν ξανά πάνω από τις 200 (207) και οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους

Αλλάζουν οι ηλικιακές ισορροπίες στους διασωληνωμένους

Μόλις προχθές, στις 4 Αυγούστου, οι 96 διασωληνωμένοι ασθενείς από την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω, βρέθηκαν ισάριθμοι με τους νεότερους, 18-64 ετών. Από την επομένη το αριθμητικό προβάδισμα πέρασε στους δεύτερους, γεγονός πρωτόγνωρο απ’ την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, 96 από τους 191 διασωληνωμένουςασθενείς προέρχονται από τηνηλικιακή ομάδα 18-64 ετών (50,3%) και 94 από τους 65 ετών και άνω (49,2%).Το υπόλοιπο 0,5% του συνόλου αποδίδεται στον νεότερο ασθενή σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, ένα βρέφος 19 ημερών που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ νεογνών του νοσοκομείου Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω συνηγορούν σε αυτό που έχουν επανειλημμένως επισημάνει οι ειδικοί, ότι ο κορωνοϊός δηλαδή δεν κάνει διακρίσεις και, παράλληλα, σκιαγραφούν το νέο προφίλ της πανδημίας που πλέον οδηγείται από τους νέους. Μέσα σε πέντε μήνες, η διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 4 έτη και έφτασε τα 40, όπως και για τους διασωληνωμένους ασθενείς, από τα 68 στα 64.

Αν και η μικρότερη ηλικία στις νέες λοιμώξεις σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου λόγω COVID-19, η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός πως οι νέοι γίνονται το όχημα του ιού για να προσβάλει τους ευπαθείς ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί, ομάδα από την οποία προέρχεται πάνω από το 90% των νέων νοσηλειών και η πλειοψηφία των νέων θανάτων, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 21.

Καλπάζει ο κορωνοϊός στην Κρήτη – 145 ασθενείς στα νοσοκομεία του νησιού

Αρνητική πορεία εξακολουθεί να σημειώνει η Κρήτη που όπου την Παρασκευή καταγράφηκαν 371 κρούσματα συνολικά, λιγότερα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο σε σχέση με προχθές και αυξημένα σε Χανιά και Λασίθι (157, 52, 135 και 27 αντίστοιχα). Ιδιαίτερα για τα Χανιά, η επιδημιολογική επιβάρυνση έφερε το lockdown από τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Όπως έχει ήδη γράψει το cretalive, το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της Μεγαλονήσου νοσηλεύονταν 145 ασθενείς, 123 σε απλές κλίνες και 22 σε ΜΕΘ, 13 από τους οποίους σε διασωλήνωση. Το μεγαλύτερο βάρος «σηκώνει» το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με 49 ασθενείς με κορωνοϊό.

Στην Αττική εντοπίζονται 907 νέα κρούσματα, με τριψήφια νούμερα στα Βόρεια Προάστια (145), τα Δυτικά (146) και το Κέντρο (258), και 271 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με τη διασπορά στην υπόλοιπη χώρα, το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται σε Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου και του Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα στις: Αχαΐας (83), Κορινθίας (60), Μεσσηνίας (44), Λακωνίας (31), Καλύμνου (9), Κέας – Κύθνου (2), Κως (13), Σύρου (7), Τήνου (4), με τις συνήθεις υπόπτους Νάξο και Πάρο να σημειώνουν υποχώρηση (11 και 12 από 19 και 29 αντίστοιχα), χωρίς να παρατηρείται το ίδιο και στη Μύκονο που συμπληρώνει την τριάδα του συναγερμού, στην οποία ανιχνεύονται 24 νέα κρούσματα (13 χθες), τα οποία εκτινάσσουν την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στα 236,83.

Πηγή: https://www.cretalive.gr/ellada/ayxanetai-i-piesi-sto-esy-ilikias-18-64-eton-oi-perissoteroi-diasolinomenoi

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στους κανονισμούς της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Μετατροπές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε το Συντονιστικό Όργανο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (MDCG). Οι μεταβολές αφορούν στις Ιατρικές Συσκευές (EU MDR) και στις Ιατρικές Συσκευές για Διαγνωστικούς Σκοπούς...

Σύμπλοκη στεφανιαία νόσος: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ποιοι ασθενείς πάσχουν από τη νόσο αυτή. Οι σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας. Καινοτόμες τεχνολογίες, εξελιγμένα εργαλεία και προηγμένα συστήματα απεικόνισης προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες στην...

Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία: Τι είναι;

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι υπερβολικά ευαίσθητος στα ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα; Ή πρόκειται για κάποιο άλλο πρόβλημα; Για πολλούς ανθρώπους, οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα πολύ...

Ετικέτες