Άδεια επείγουσας χρήσης στο χάπι της Pfizer για την covid-19

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης στο χάπι Paxlovid της Pfizer για τη θεραπεία της ελαφράς έως μέτριας COVID-19. Ενδείκνυται σε ενήλικα άτομα και παιδιά (άνω των 12 ετών και σωματικό βάρος τουλάχιστον 40 κιλών) με θετικό τεστ για SARS-CoV-2, τα οποία έχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης νοσηλείας και του θανάτου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που κατέθεσε η Pfizer η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στο να εμποδίζει τις δυσμενείς εκβάσεις της λοίμωξης σε άτομα υψηλού κινδύνου που είναι θετικά στον ιό, ανέρχεται στο 88%, με την προϋπόθεση βεβαίως να χορηγηθεί εγκαίρως. Το Paxlovid διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή και η χορήγησή του θα πρέπει να ξεκινά το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση του COVID-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το Paxlovid περιέχει 2 φαρμακευτικές ουσίες:

  1. Την nirmatrelvir, η οποία αναστέλλει μια πρωτεΐνη SARS-CoV-2 για να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού, και
  2. Την ritonavir, η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση του nirmatrelvir για να το βοηθήσει να παραμείνει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Το Paxlovid χορηγείται ως 3 δισκία (δύο δισκία νιρματρελβίρη και ένα δισκίο ριτοναβίρης) που λαμβάνονται μαζί από το στόμα 2 φορές την ημέρα για 5 ημέρες, για συνολικά 30 δισκία. Το Paxlovid δεν εγκρίνεται για χρήση για περισσότερες από 5 συνεχόμενες ημέρες.

«Η σημερινή έγκριση εισάγει την πρώτη θεραπεία για τον COVID-19 που έχει τη μορφή χαπιού και είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας πανδημίας», δήλωσε η Patrizia Cavazzoni, MD, διευθύντρια του Κέντρου Φαρμάκων του FDA. Αξιολόγηση και Έρευνα. «Αυτή η εξουσιοδότηση παρέχει ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση του COVID-19 σε μια κρίσιμη στιγμή της πανδημίας καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές και υπόσχεται να καταστήσει την αντιική θεραπεία πιο προσιτή σε ασθενείς, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρό COVID-19».

O FDA διευκρινίζει ότι το Paxlovid:

  • Δεν είναι εγκεκριμένο για την πρόληψη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση στον ιό
  • Δεν ενδείκνυται για την έναρξη θεραπείας σε άτομα που χρειάζονται νοσηλεία λόγω σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19.
  • Δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό σε άτομα για τα οποία συνιστάται ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 και η αναμνηστική δόση.

Πηγή:https://virus.com.gr/adeia-epeigoysas-chrisis-sto-chapi-tis-pfizer-gia-tin-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες