Υγεία για όλους: Κατά 40% αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών Ρομά

Στον άξονα ίσης μεταχείρισης  και προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην υγεία, την παιδεία, στην αγορά εργασίας κ.ά. υλοποιείται το πρόγραμμα «Υγείας για όλους». Στόχος είναι η ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Κοινωνικής Φροντίδας.

Οι δράσεις της ΜΚΟ παρουσιάστηκαν στη κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπoλης πρόεδρο του Δ.Σ. Ελένη Δ.Σωτηροπούλου. Στο πλαίσιο του έργου  η δράση «Υγεία για όλους» ήδη έχει καταφέρει σημαντικές ιατρικές παρεμβάσεις . «Πριν την έναρξη του προγράμματος η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών Ρομά ήταν κάτω του 10% ,την τριετία 2017-2019 έφθασε στο 29%, την τριετία 2020- 2022 έφθασε στο 69%. Εμβολιάστηκαν 15.100 παιδιά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με 24.952 εμβόλια» όπως ανακοινώθηκε.  Σαν μια ασπίδα υγείας προσφέρθηκαν εξετάσεις σε 6.762 ενήλικες Ορεινών περιοχών & άγονων γραμμών. Άξιο λόγου είναι ότι σε Μ/Γυναικολογική εξέταση pap test – Διακολπικός υπέρηχος,  υποβλήθηκαν 1.284 γυναίκες.

Οι ιατρικές παρεμβάσεις εκτός από τον παιδιατρικό έλεγχο και τον εμβολιασμό, την κλινική εξέταση ενηλίκων , την μαιευτική-γυναικολογική εξέταση, περιλαμβάνουν τον οδοντιατρικό έλεγχο παιδιών, την καταγραφή και προώθηση περιστατικών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Στο έργο εντάσσεται η  δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο  καθώς και η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης επιστημονικών δεδομένων, βάσει της αρχής open data.

Επόμενες προγραμματισμένες παρεμβάσεις για προληπτικές εξετάσεις έχουν σχεδιαστεί για σήμερα 10 Οκτωβρίου εμβολιασμός παιδιών Ρομά στο Δήμο Πύργου, στις 14 Οκτωβρίου στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθώς και στις 16 Οκτωβρίου στο Δήμο Αμοργού. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα είννααι υπό την αιγίδα της UNESCO και του ΕΚΠΑ.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν οι κ.κ Δημήτρης Νανόπουλος  με την ομιλία «Aπό τη Γη στ’ Άστρα» και καθηγητής Παιιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος «Φτώχια και Παιδί» αλλά γιατροί  θελοντές.  Το «παρών» έδωσαν οι Παναγιώτης Βάρδας Ομ. Καθηγητής Καρδιολογίας π. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνοςνος Στρατάκης Γενετιστής – Ενδοκρινολόγος – Δ/ντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Γεώργιος Κρεατσάς Ομ. Καθηγητής Μ/Γυναικολογίας, Φίλιππος Τρυποσκιάδης Καθηγητής Καρδιολογίας, Σοφία Καλανταρίδου Καθηγήτρια Μ/Γυναικολογίας,Φλόρα Μπακοπούλου Αν. Καθηγήτρια Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου Καθηγήτρια Επιδημολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Νικόλαος Βλαχος Καθηγητής Μ/Γυναικολογίας, Ελευθερία Ρώμα Ομ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Βασιλική Συριοπούλου Ομ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής & Λοιμωξιολογίας.

Ακόμη, στην εκδήλωση παρευρέθησαν  οι κ.κ.  Γεώργιος Πατούλης Πειφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Σταμάτης Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Φτώχιας & Κοινωνικής Πολιτικής , Ηρακλής Μοσκώφ Γ.Γραμματέας Προστασίας ασυνόδευτων παιδιών, Μανώλης Καλαμπόκας Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Αθηναίων, ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ, ο Δημήτρης Μπουμπας, Καθηγητής Παθολογίας- Ρευματολογίας, ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, o Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Προέδροι Εταιρειών, Διοικητές Νοσοκομείων.

Καλλιτεχνικά πλαισίωσε την εκδήλωση η παιδική χορωδία του Σπ. Λάμπρου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πηγή: https://virus.com.gr/ygeia-gia-oloys-kata-40-ayxisi-tis-emvoliastikis-kalypsis-ton-paidion-roma/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα προγράμματα ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα

Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας αλλά και οι ψηφιακές θεραπείες που γίνονται κάθε ημέρα και περισσότερες, παρουσιάστηκαν στον κόμβο καινοτομίας των ασθενών, το Patient Hub, όπου βρέθηκε...

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε ομαλά από το διατροφικό σχήμα της νηστείας στην πλήρη διατροφή Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να δράσει...

Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών

Σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες οι ηλικιωμένοι έχουν την υψηλότερη εμφάνιση νέων περιστατικών επιληψίας-έως οι μισές από αυτές δεν έχουν σαφή αίτια. Νέα έρευνα...

Ετικέτες