Khosta-2: Συναγερμός για νέο κορωνοϊό ανθεκτικό στα εμβόλια

Έναν νέο κορωνοϊό (Khosta-2) σε νυχτερίδες που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον ανθρώπινο πληθυσμό ανακάλυψαν ερευνητές. Ο ιός μπορεί να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα και είναι ήδη σε θέση να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία από τα εμβόλια COVID-19.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον Μάικλ Λέτκο, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Paul Allen στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, βρήκαν μια ομάδα κορονοϊών παρόμοιων με τον SARS-CoV-2 που αρχικά ανακαλύφθηκαν να ζουν σε νυχτερίδες στη Ρωσία το 2020. Εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι ο ιός, που ονομάζεται Khosta-2, αποτελούσε απειλή για τους ανθρώπους.
Αλλά όταν η ομάδα του Λέτκο έκανε μια πιο προσεκτική ανάλυση, διαπίστωσε ότι ο ιός θα μπορούσε να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ένας σχετικός ιός που βρέθηκε επίσης σε ρωσικές νυχτερίδες, ο Khosta-1, δεν μπορούσε να εισέλθει εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά ο Khosta-2 μπορούσε.
Ανθρώπινα κύτταρα
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικόPLoS Pathogens, ο ιός Khosta-2 συνδέεται με την ίδια πρωτεΐνη, ACE2, που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα. «Οι υποδοχείς στα ανθρώπινα κύτταρα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ιοί εισέρχονται στα κύτταρα», λέει ο Λέτκο. «Αν ένας ιός δεν μπορεί να περάσει την πόρτα, τότε δεν μπορεί να εισέλθει στο κύτταρο και είναι δύσκολο να διαπιστωθεί οποιοδήποτε είδος μόλυνσης».
Όμως ο ιός Khosta-2 δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, καθώς φέρεται να μολύνει εύκολα τα ανθρώπινα κύτταρα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι όταν ο Λέτκο συνδύασε ορό από άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 με Khosta-2, τα αντισώματα στον ορό δεν εξουδετέρωσαν τον ιό. Το ίδιο συνέβη όταν συνδύασαν τον ιό Khosta-2 με ορό από άτομα που είχαν αναρρώσει από λοιμώξεις εξαιτίας της Όμικρον.
«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε κανέναν και να πούμε ότι πρόκειται για έναν εντελώς ανθεκτικό στα εμβόλια ιό», λέει ο Λέτκο. «Αλλά είναι ανησυχητικό ότι υπάρχουν ιοί που κυκλοφορούν στη φύση που έχουν αυτές τις ιδιότητες, μπορούν να συνδεθούν με τους ανθρώπινους υποδοχείς και δεν εξουδετερώνονται τόσο από τις τρέχουσες αντιδράσεις των εμβολίων».Πρόκληση ασθενειών
Τα καλά νέα είναι ότι οι μελέτες του Λέτκο δείχνουν ότι, όπως η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, έτσι και ο Khosta-2 δεν φαίνεται να έχει γονίδια που να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στους ανθρώπους. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν ταρχίσει να κυκλοφορεί ευρύτερα και να αναμιγνύεται με γονίδια από το SARS-CoV-2. «Ένα από τα πράγματα για το οποίο ανησυχούμε είναι ότι όταν οι σχετικοί κορωνοϊοί εισχωρήσουν στο ίδιο ζώο και στα ίδια κύτταρα, τότε μπορούν να συνδυαστούν εκ νέου και να προκύψει άλλος ιός», λέει ο Λέτκο.
«Η ανησυχία είναι ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ζώα που έχουν μολυνθεί με κάτι σαν τον ιό Khosta-2 και να συνδυαστεί εκ νέου και στη συνέχεια να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Θα μπορούσαν να είναι ανθεκτικά στην ανοσία του εμβολίου και επίσης να έχουν μερικούς πιο μολυσματικούς παράγοντες. Ποιες είναι οι πιθανότητες για αυτό, παραμένει άγνωστο. Αλλά θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί εάν υπάρξει αυτός ο νέος συνδυασμός».

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/09/khosta-2.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα προγράμματα ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα

Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας αλλά και οι ψηφιακές θεραπείες που γίνονται κάθε ημέρα και περισσότερες, παρουσιάστηκαν στον κόμβο καινοτομίας των ασθενών, το Patient Hub, όπου βρέθηκε...

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε ομαλά από το διατροφικό σχήμα της νηστείας στην πλήρη διατροφή Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να δράσει...

Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών

Σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες οι ηλικιωμένοι έχουν την υψηλότερη εμφάνιση νέων περιστατικών επιληψίας-έως οι μισές από αυτές δεν έχουν σαφή αίτια. Νέα έρευνα...

Ετικέτες