Πως εμφανίζεται το σύνδρομο post – covid σε παιδιά και εφήβους

Tα CDC δημοσίευσαν στοιχεία για την συμπτωματολογία του συνδρόμου postCOVID σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 0 έως 17 έτη. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης μπορούν να βοηθήσουν τους υγειονομικούς για την καλύτερη αντιμετώπιση και περίθαλψη των ασθενών που έχουν νοσήσει από την λοίμωξη covid-19.

Ειδικότερα, αξιολογήθηκαν στοιχεία από 781.419 παιδιά και εφήβους με θετικό μοριακό τεστ έναντι του SARS-CoV-2, τα οποία συγκρίθηκαν με 2.344.257 παιδιά και εφήβους χωρίς νόσο covid-19 που αντιστοιχίστηκαν ως προς το φύλο, την ηλικία και την αντίστοιχη ημερομηνία από τον Μάρτιο του 2020 έως και 31 Ιανουάριο 2022.  Σε σύγκριση τέθηκαν οι προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου (AHRs) και συσχετίστηκαν με δυνητικά σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι η οξεία πνευμονική εμβολή, η μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, η οξεία νεφρική ανεπάρκεια καθώς και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ.

Στη συνέχεια οι ασθενείς τέθηκαν υπό την εποπτεία των υγειονομικών για τουλάχιστον 60 ημέρες μετά την νόσηση, με μέγιστο τις 365 μέρες από την νόσηση ή την 31η Ιανουαρίου 2022. Η μέση ηλικία των ατόμων που συμμετείχαν με ή χωρίς νόσο covid-19 ήταν τα 12 έτη και το 50% ήταν θηλυκού γένους. Παρατηρήθηκε ότι:

  • οι ασθενείς που δεν είχαν νοσήσει από covid-19, είχαν μεγαλύτερο επιπολασμό προηγούμενης νοσηλείας (4.5%) και σύνθετης χρόνιας νόσου (15.6%), από τους ασθενείς που νόσησαν από covid-19 (3.6% και 11.7% αντιστοίχως).
  • οι ασθενείς με νόσο covid-19, έναντι των ασθενών που δεν είχαν ιστορικό νόσησης, παρουσίασαν τις παρακάτω post-covid καταστάσεις: πνευμονική εμβολή (AHR 01), μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια (AHR 1.99), φλεβική θρομβοεμβολική εκδήλωση (AHR 1.87), οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια (AHR 1.32), σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (AHR 1.23), διαταραχές πήξης και πηκτικότητας – αιμορραγικά επεισόδια (AHR 1.18), σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ (AHR 1.17) και καρδιακές αρρυθμίες (AHR 1.16). Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ασθενείς με covid-19 ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν εκδηλώσεις του συνδρόμου post-covid όπως διαταραχές στη γεύση και την όσφρηση (AHR 1.17), σημεία διαταραχής της κυκλοφορίας του αίματος (AHR 1.07), αδυναμία- καταβολή (AHR 1.05) και μυοσκελετικά άλγη (AHR 1.02).

Σημειώνεται ότι εκ των παιδιών ηλικίας 2-4 ετών που νόσησαν από covid-19, το 2.39% εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια (AHR 1.52) και διαταραχές πήξης και αιμορραγική διάθεση (AHR 1.47). Παράλληλα, εμφάνισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό βρογχικό άσθμα (AHR 1.17) καθώς και συμπτώματα αναπνευστικού (AHR 1.07).

Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5-11:

  • το 2.84% εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια,
  • το 2.69% επεισόδιο φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου και
  • το 1.38% οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια.

Μεταξύ των ηλικιών 12-17 εμφάνισαν:

  • το 2.03% εμφάνισε επεισόδιο πνευμονικής εμβολής,
  • το 1.66% μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια και
  • το 1.52% επεισόδιο φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.

Επιμέλεια: Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά (Διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Νοσοκομείο Παίδων  Π. και Α. Κυριακού )  και  οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΡοδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-emfanizetai-to-syndromo-post-covid-se-paidia-kai-efivoys/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 29.4.2024 – Γυναίκες και Κολπική Μαρμαρυγή

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες Παραλειπόμενα από το ACC 24. H οικονομική κρίση έχει περιορίσει-εξαφανίσει- τις υποψηφιότητες για fel-lows(FACC). Τα ελληνικά ονόματα που εντοπίσαμε εργά-ζονται στις ΗΠΑ: Konstantinos N....

Η αναβάθμιση των συστημάτων Υγείας «περνά» μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη

Πλησιάζει το ολοκληρωμένο σύστημα ris pacs (απομαγνητοφώνηση ιατρικών πράξεων) στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως η κυβέρνηση «σκανάρει» μέσω...

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 19%

Οι ειδικοί είπαν ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα ιατρικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν αφορούν μόνο την...

Ετικέτες