Τι έδειξε μελέτη για καρδιαγγειακές επιπλοκές της λοίμωξης covid-19

Μελέτη καταδεικνύει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νοσήσαντες με covid-19 και σε νοσηλευόμενους. Μάλιστα, η αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορούσε όλες της ηλικίες, ανεξαρτήτως συννοσηροτήτων.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι παράγοντες κινδύνου ή προυπάρχουσα καρδιαγγεακή νόσος λειτουργούσε  επιβαρυντικά, επιφέροντας ακόμη και τον θάνατο ασθενών με λοίμωξη covid-19. Οι εν λόγω ασθενείς εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα καρδιακών επιπλοκών, που εκτείνεται από την ασυμπτωματική αύξηση ειδικών μυοκαρδιακών ενζύμων (τροπονίνη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, νέα καρδιακή ανεπάρκεια), έως την εμφάνιση αρρυθμιών (κολπική μαρμαρυγή) αλλά και ανάπτυξη θρομβωτικών επιπλοκών (πνευμονική εμβολή).

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine κατέδειξε συνέπειες της covid-19 στην υγεία της καρδιάς ακόμη και ένα έτος μετά τη νόσηση. Τα στοιχεία παρουσιάζουν συνοπτικά ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών .

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 153,760 ασθενείς, ενώ η μελέτη περιέλαβε ομάδες ελέγχου άνω των 5 εκατομμυρίων ασθενείς πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς πρόσφατη μόλυνση. Λαμβάνοντας υπόψιν τις διαφορές στις συνοσηρότητες μεταξύ των ομάδων ασθενών με και χωρίς covid-19, διαπιστώθηκε ο αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος μυοκαρδίου, κολπικής μαρμαρυγής και άλλων αρρυθμιών, καρδιακής ανεπάρκειας, υπερδιπλασιασμός των πνευμονικών εμβολών καθώς και υψηλότερη συχνότητα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας εντός του πρώτου χρόνου μετά από τη λοίμωξη.

Αναλυτικά εντοπίστηκε αυξημένος κίνδυνος κατά 40% μεταξύ αυτών που δεν νοσηλεύτηκαν αλλά νόσησαν με covid-19, αλλά ήταν πολλαπλάσιος σε νοσηλευμένους, ειδικότερα σε αυτούς που μπήκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Το γεγονός αυτό δεν βρέθηκε να συναρτάται από παράγοντες όπως είναι αυτός της ηλικίας και άλλων παραγόντων κινδύνου, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση ακόμη και σε αυτούς που δεν είχαν παράγοντες κινδύνου.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η παρατηρούμενη αύξηση οφείλεται στην ίδια τη λοίμωξη COVID-19 και όχι σε άλλους παράγοντες κινδύνου. Συνεπώς,  η λοίμωξη από COVID-19 ως μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Εκτιμάται ότι η λοίμωξη covid-19 είναι πιθανό να δημιουργήσει μια νέα επιδημία εισαγωγών από άλλα καρδιαγγειακά και μη νοσήματα εντός του πρώτου χρόνου μετά τη λοίμωξη.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τονίζουν την σημασία της πρόληψης της νόσου ειδικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, η οποία έχει ως κύριους άξονες τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας και τον εμβολιασμό. Ακόμη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρέπει να δημιουργηθούν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων ασθενών και να αξιοποιηθούν σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές και μοντέλα μηχανικής μάθησης για να διασφαλιστούν συμπεράσματα που θα βελτιώσουν την υγεία των ασθενών αλλά και την απόδοση των συστημάτων υγείας.

Eπιμέλεια: οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-edeixe-meleti-gia-kardiaggeiakes-epiplokes-tis-loimoxis-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συμβουλές προς τους Καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών συνίσταται εγκράτεια ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους...

Πώς η κλιματική αλλαγή «κλέβει» την ανάσα

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 60.000 απώλειες...

Ασφαλής η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά τα 65, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αρκετές γυναίκες αποφεύγουν τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ειδικά μετά τα 65, λόγω των φόβων για αυξημένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις, που...

Ετικέτες