Διαβήτης: Τρώμε έξυπνα, ρυθμίζουμε το σάκχαρο

Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα με διαβητη όσον αφορά την πρόσληψη υδατανθράκων ούτως ώστε να αποφεύγουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα

Για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 το διατροφικό πλάνο που θα πρέπει να ακολουθήσουν δεν διαφέρει και τόσο πολύ από ένα πλάνο διατροφής για υγιείς ενήλικες χωρίς διαβήτη. Οι οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας απηχούν τις γενικότερες οδηγίες που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό, γεγονός που σημαίνει ότι συνιστάται μια διατροφή με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δωθεί στην πρόσληψη υδατανθράκων σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά ανά θερμίδα συγκριτικά με τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες, ενώ επίσης είνια πλούσια σε φυτικές ίνες. Ο οργανισμός μας πέπτει τις πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές πιο αργά, γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι μέτρια.

Για τους περισσότερους ασθενείς με διαβήτη οι υδατάνθρακες αντιστοιχούν στο 45-55% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Η επιλογή των υδατανθράκων ωστόσο πρέπει να γίνεται με περίσκεψη – ιδανικά από λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα. Συνιστάται να αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι, αλλά και γλυκά, σακχαρούχα ποτά και τρόφιμα. Οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες τείνουν να προκαλούν απότομες αυξήσεις της γλυκόζης του αίματος και μπορούν παράλληλα να αυξήσουν και τα τριγλυκερίδια.

Υπάρχουν δύο είδη φυτικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, και οι διαλυτές στα όσπρια, τη βρώμη και τα φρούτα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες ιδιαίτερα φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση της αγωγής που λαμβάνεται για τον διαβήτη. Επίσης πλήθος μελετών υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγεικών παθήσεων – και τα άτομα με διαβήτη συνιστάται να μειώσουν τον συγκεκριμένο κίνδυνο.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/288135/diavitis-trome-exipna-rithmizoume-to-sakcharo/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ερευνητές δημιούργησαν αντιπηκτικό με “αντίδοτο”

Mειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης ανέπτυξαν ένα νέο αντιπηκτικό με ένα είδος "αντιδότου" που ακυρώνει γρήγορα την επίδρασή του....

Οι άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία, οι προσλήψεις, τα DRGs και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που μας παραχώρησε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, εξηγεί ποιες αλλαγές έχουν...

Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο

Μια διατροφή με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D ενδεχομένως να μεταβάλλει τα βακτήρια του εντέρου, προσφέροντας καλύτερη ανοσία στον καρκίνο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη με...

Ετικέτες