ΜΥΘΟΣ ΙV ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

 Ισχυρισμός: Τα κρούσματα  κορωνοϊού μειώθηκαν στην Ινδία χάρη στη χρήση της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης. Είναι  «πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ιβερμεκτίνη και η υδροξυχλωροκίνη ουσιαστικά σκοτώνουν τον COVID-19 μέσα σε ώρες ή ημέρες»
   Η αλήθεια: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που να υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της μείωσης των περιπτώσεων COVID-19 στην Ινδία και της χρήσης της ιβερμεκτίνης (No data available to suggest a link between India’s reduction of COVID-19 cases and the use of ivermectin https://healthfeedback.org/claimreview/no-data-available-to-suggest-a-link-between-indias-reduction-of-covid-19-cases-and-the-use-of-ivermectin-jim-hoft-gateway-pundit/)
   Ανεπαρκής υποστήριξη: Τα επιδημιολογικά δεδομένα από άλλες χώρες που συνιστούσαν την ιβερμεκτίνη υποδηλώνουν ότι η ιβερμεκτίνη δεν επιβράδυνε τον ρυθμό της νέας λοίμωξης. Από τον Μάιο του 2021, δεν υπάρχουν αξιόπιστα κλινικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η ιβερμεκτίνη είναι ευεργετική για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19.
     Επιπρόσθετα,  η πρόσφατη εργασία που υποστήριζε τη χρήση της ιβερμεκτίνης ως φαρμάκου εναντίον της νόσου covid-19 αποσύρθηκε από τη βιβλιογραφία για βιοηθικούς…. Λόγους (΄Ενας από τους συγγραφείς είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού. Elgazzar is listed as chief editor of the Benha Medical Journal, and is an editorial board member), αλλά και…..λάθη.      (Huge study supporting ivermectin as Covid treatment withdrawn over ethical concerns https://www.theguardian.com/science/2021/jul/16/huge-study-supporting-ivermectin-as-covid-treatment-withdrawn-over-ethical-concerns). Στο ίδιο άρθρο γίνεται μνεία και για την υδροξυχλωροκίνη ως μη αποτελεσματικού φαρμάκου εναντίον της νόσου Covid-19.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δ.Τριανταφυλλίδης  Γενετιστής, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ επί 6 έτη, Δ/ντής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, και δ/ντής Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ.

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συμβουλές προς τους Καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών συνίσταται εγκράτεια ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους...

Πώς η κλιματική αλλαγή «κλέβει» την ανάσα

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 60.000 απώλειες...

Ασφαλής η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά τα 65, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αρκετές γυναίκες αποφεύγουν τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ειδικά μετά τα 65, λόγω των φόβων για αυξημένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις, που...

Ετικέτες