Υπουργείο Υγείας: Έρχονται οι υπουργικές αποφάσεις για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ και ιδιωτικά ιατρεία στους γιατρούς του δημοσίου

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται οι υπουργικές αποφάσεις για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ και ιδιωτικά ιατρεία στους γιατρούς του δημοσίου

Ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας τις υπουργικές αποφάσεις για λεπτομέρειες στους γιατρούς

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να είναι έτοιμες οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδώσει το υπουργείο Υγείας και θα δίνουν λεπτομέρειες για τον τρόπο που οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα αλλά και πώς θα γίνουν οι προσλήψεις ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με μερική απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr τις υπουργικές αποφάσεις ετοιμάζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία άλλωστε εμπνεύστηκε και τον νόμο με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς να προσληφθούν με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία.

Αλλαγές που ψηφίστηκαν εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους εργαζόμενους αλλά και τα κόμματα, καθώς αλλάζει πλήρως το προφίλ του μέχρι σήμερα δημόσιου και δωρεάν ΕΣΥ.

Οι υπουργικές αποφάσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Με τις υπουργικές αποφάσεις που ετοιμάζονται από το υπουργείο Υγείας θα ορίζονται συγκεκριμένους κανόνες για το πώς θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να λειτουργούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, σε ποιο ωράριο αλλά και με ποιες προϋποθέσεις σε σχέση με τα νοσοκομεία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ρύθμιση που θα διευκρινίζει τις δικλείδες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρηθούν στο ΕΣΥ, ώστε να μην παρακάμπτεται το κανονικό ωράριο στα δημόσια νοσοκομεία προς όφελος ορισμένων γιατρών που θα επικαλούνται φόρτο εργασίας στο ΕΣΥ ή μεγάλη αναμονή, για να μεταφέρουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα έναντι αμοιβής.

Με αντίστοιχο ενδιαφέρον αναμένεται και ο καθορισμός των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση της νομιμότητας από τους γιατρούς του ΕΣΥ που θα επιλέξουν να εργασθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως να υπενθυμιστεί ότι ο νόμος προβλέπει για τους γιατρούς του ΕΣΥ:

«Θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας,

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, έως δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από άδεια του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών, τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου».

Οι ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

Με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι κενές θέσεις ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου προκηρύσσονται οι θέσεις αλλά βγαίνουν άγονες, δηλαδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να καλυφθούν, θα προσλαμβάνονται άμεσα με μερική απασχόληση ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.

Η σχετική υπουργική απόφαση είναι στα σκαριά όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, γεγονός που σημαίνει ότι άμεσα ιδιώτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία για μερική απασχόληση.

Nα σημειωθεί ότι οι υπουργικές αποφάσεις τόσο για τους γιατρούς του ΕΣΥ όσο και για τους ιδιώτες αναμένεται να εκδοθούν ταυτόχρονα ώστε να ανοίξει το σύστημα υγείας την ίδια περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στα απογευματινά χειρουργεία που θα είναι στα δημόσια νοσοκομεία αλλά θα πληρώνονται από τους ασθενείς, αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου 2 μήνες από σήμερα. Άγνωστο βέβαια εάν θα καθυστερήσουν λόγω εκλογών.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/01/blog-post_58.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?Η λιποπρωτεΐνη (α) αποτελεί έναν αιτιολογικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακής...

Μαγνητική τομογραφία σε πέντε λεπτά από ελληνική startup

Το λογισμικό της Corsmed συνθέτει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, χωρίς να έχει τον ασθενή μέσα στον μαγνητικό τομογράφο άν σήμερα μπείτε σε έναν μαγνητικό τομογράφο για να απεικονίσετε...

Πνευμονική εμβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πνευμονική εμβολή παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη ενός ή περισσοτέρων κλάδων της...

Ετικέτες