Υπουργείο Υγείας: Εντός των ημερών το νομοσχέδιο Γκάγκα στη Βουλή – Τι αλλάζει με τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο Γκάγκα που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι γιατροί του Δημοσίου θα μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, είτε ανοίγοντας ιδιωτικά ιατρεία είτε χειρουργώντας σε ιδιωτικές κλινικές. Ένα νομοσχέδιο όμως που θα έχει αλλαγές.

Συγκεκριμένα, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το επίμαχο άρθρο 10 του νομοσχεδίου Γκάγκα που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και ιδιωτικά, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προωθήσει αλλαγές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο αφού η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Γκάγκα έχει προκαλέσει αναταράξεις ακόμη και στα γαλάζια στελέχη της Υγείας, τα οποία ζητούν την απόσυρσή του εδώ και καιρό.

Γι αυτό και το υπουργείο Υγείας, με τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου, πρόκειται να προχωρήσει σε διόρθωση ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα.

Οι ίδιες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι δεν θα αποσυρθεί πλήρως το επίμαχο άρθρο, καθώς πρώτον θα έρθει σε δύσκολη πολιτική θέση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που εμπνεύστηκε τις αλλαγές, και δεύτερον μπορεί να φανεί και ως υπαναχώρηση της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές

Ήδη όπως τονίζουν πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να ενσωματώσει τις αλλαγές ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη βουλή αλλαγμένο.

Ειδικότερα όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, το σχέδιο είναι να εφαρμοσθεί πιλοτικά η δυνατότητα για ιδιωτικό έργο μόνο για τις ειδικότητες που παρουσιάζουν σήμερα κενά στο ΕΣΥ. Δηλαδή σε αναισθησιολόγους, σε ακτινοδιαγνώστες και σε νεφρολόγους. Εάν διαπιστωθεί ότι «κυλά» καλά η διπλή απασχόληση για τους γιατρούς, τότε δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί για όλο το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ αλλά μετά τις εκλογές.

Ταυτόχρονα η διπλή εργασία θα είναι δυνατή ειδικά σε θέσεις που είναι άγονες, δηλαδή έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές και παρ’ αυτά δεν έχουν καλυφθεί.

Όσοι γιατροί έχουν τις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη, θα έχουν και διαφορετικό εργασιακό καθεστώς αφού θα πάψουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Πάντως η αλλαγή στο νομοσχέδιο Γκάγκα γίνεται την τελευταία στιγμή λόγω και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, αφού γαλάζιοι γιατροί έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα στηρίξουν το κόμμα, όπως τονίζουν στο ethnos.gr καλά γνωρίζοντες.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/11/blog-post_25.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Έρευνα: Αντιϋπερτασικά θέτουν υπό έλεγχο την επιθετική συμπεριφορά

Έρευνα: Αντιϋπερτασικά θέτουν υπό έλεγχο την επιθετική συμπεριφορά Σε μια σημαντική ανακάλυψη κατέληξε μια ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που...

Προχωρά ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενή-Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Ψηφιακά θα μπορούν να εκδίδουν στο εξής ιατρικές εξετάσεις και βεβαιώσεις νοσηλείας οι πολίτες μέσω του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth. Βήμα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας...

Νέα Μελέτη: Σοβαρότερη η Φλεγμονή στους Πνεύμονες σε Όσους Καπνίζουν Ηλεκτρονικά Τσιγάρα

Αυτοί που καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μεγαλύτερη φλεγμονή στους πνεύμονες σε σχέση με τους μη καπνιστές, αλλά και αυτούς που καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα. Στο...

Ετικέτες