Τεχνητή Νοημοσύνη πέρασε τις εξετάσεις για να πάρει άδεια γιατρού!   

Η απίστευτα εντυπωσιακή τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT που έχει τραβήξει πάνω της όλα τα βλέμματα από τη στιγμή που έγινε διαθέσιμη πέρυσι, μπορεί πλέον να προσθέσει ένα ακόμη επίτευγμα στο…βιογραφικό της. Συγκεκριμένα, όπως μόλις έγινε γνωστό, το AI εργαλείο έχει τη δυνατότητα να περάσει ή τουλάχιστον να φτάσει πολύ κοντά στο να περάσει τις εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής άδειας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ερευνητές που προσπάθησαν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές του.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, Αμερικανοί επιστήμονες μόλις ανάρτησαν μια νέα μελέτη, η οποία όμως δεν είναι ακόμη peer reviewed, στην οποία εξερευνούν τα όρια του ChatGPT. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνά τους, η εν λόγω τεχνητή νοημοσύνη σκόραρε πάνω από 50% σε μία από τις πιο δύσκολες τυποποιημένες εξετάσεις της χώρας: αυτή για την απόκτηση ιατρικής άδειας στις ΗΠΑ (USMLE).

Συνολικά, το USMLE αποτελείται από τρεις εξετάσεις. Στην πρώτη συνήθως δοκιμάζονται δευτεροετείς φοιτητές ιατρικής, στην δεύτερη όσοι βρίσκονται στο τέταρτο έτος των σπουδών τους, ενώ η τελευταία προορίζεται για γιατρούς και μάλιστα μετά από ένα έτος μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Μιας και μιλάμε για ανθρώπους, οι εξετάσεις αυτές απαιτούν συνήθως περισσότερο από ένα χρόνο αποκλειστικής προετοιμασίας.

Οι ερευνητές, λοιπόν, τροφοδότησαν το ChatGPT με τις ερωτήσεις από εξετάσεις προηγούμενων χρόνων, οι οποίες περιλάμβαναν ερωτήσεις ανοικτού τύπου, αλλά και quiz πολλαπλών επιλογών. Έπειτα, δύο γιατροί κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τις απαντήσεις ως ανεξάρτητοι κριτές και το ChatGPT πέρασε τις εξετάσεις!

Το σοκαριστικό γεγονός, όμως, είναι το εξής:

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι απαντήσεις του τεστ δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπήρχαν στο σύνολο των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση του μοντέλου της AI. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, το ChatGPT δεν είχε ήδη στη βάση των δεδομένων του έτοιμες τις απαντήσεις, αλλά τις «σκέφτηκε»/παρήγαγε εκείνη τη στιγμή!

Το paper των ερευνητών, το οποίο μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

Το ChatGPT πέρασε το κατώτατο όριο επιτυχίας και στις τρεις εξετάσεις, χωρίς καθόλου εξειδικευμένο training ή ενίσχυση.

Πηγή: https://unboxholics.com/news/tech/102294-techniti-noimosyni-perase-tis-exetaseis-gia-na-parei-adeia-giatrou

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Χρήση παρακεταμόλης (depon) & καρδιαγγειακά συμβάντα

Χρήση παρακεταμόλης (depon) & καρδιαγγειακά συμβάντα Πρόσφατα δεδομένα ενοχοποιούν τη χρήση παρακεταμόλης (ακεταμινοφαίνη) για αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Δηλαδή η καθημερινή λήψη του ευρέως γνωστό...

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο χρέωσης στα νοσοκομεία

Νέο τρόπο πληρωμής των υπηρεσιών υγείας προωθεί το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) με ακριβή χρέωση κάθε ιατρικής πράξης και παρέμβασης στους...

Χειρουργεία: Πώς ορίζεται η «λίστα προτεραιότητας» – Τι αλλάζει

Η ΗΔΙΚΑ θα αναλάβει να ψηφιοποιήσει όλα τα δεδομένα των χειρουργείων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να ορίζει τις δικλείδες ασφαλείας σε συνεννόηση με...

Ετικέτες