Σύνδρομο MIS-C: Συχνότερα απ’ όσο Πιστεύαμε τα Περιστατικά του Συνδρόμου

Τα περιστατικά του συνδρόμου MIS-C είναι συχνότερα και πιο σοβαρά απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, όπως παρατήρησε μία νέα έρευνα που εξέτασε δεδομένα από 31 πολιτείες των ΗΠΑ.

Για το 2021 καταγράφηκαν συνολικά 4.107 νοσηλείες για το παραπάνω σύνδρομο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 17% περίπου του συνόλου των νοσηλειών για COVID-19 στα παιδιά.

Μάλιστα, το 0.8% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν για MIS-C τελικά κατέληξαν, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα πιο υψηλό όταν η νόσος επηρέασε 6 ή περισσότερα όργανα (5.8%), όπως ανέφερε η επιστημονική ομάδα της μελέτης στο περιοδικό JAMA Network Open.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.139 περιστατικά του συνδρόμου στις ΗΠΑ.

Σήμερα, παρά τις μελέτες που έχουν γίνει, γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τους μηχανισμούς του συνδρόμου. Το σύνδρομο MIS-C χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα συμπτώματα και επηρεάζει άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών. Το διαγνωστικά κριτήρια της νόσου είναι οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής στις εργαστηριακές εξετάσεις και η προσβολή αρκετών οργάνων με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται νοσηλεία. Επίσης, σε όλους τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με MIS-C υπάρχει ιστορικό διάγνωσης με COVID-19 τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης 23.686 περιστατικά παιδιών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 (χωρίς να πάσχουν από MIS-S). Από αυτά, to 0.9% κατέληξε, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 17.2% σε όσα παιδιά ο ιός είχε προσβάλει περισσότερα από 6 όργανα.

Αυτή ήταν η πρώτη έρευνα που εξέτασε το ποσοστό θνητότητας από COVID-19 και MIS-C αναλογικά με τον αριθμό των οργάνων που είχε προσβάλει ο ιός.

Συνολικά, το ποσοστό των παιδιών που είχαν προσβολή πολλαπλών οργάνων ήταν υψηλότερο στην ομάδα του MIS-C (8% έναντι 1% στα παιδιά με COVID-19), ενώ στην ίδια ομάδα ήταν υψηλότερα και τα ποσοστά για άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες (9.8% έναντι 2.1%).

«Καθώς τα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων ήταν παρόμοια ανάμεσα στην COVID-19 και το σύνδρομο MIS-C, αναρωτηθήκαμε αν πρακτικά η σοβαρή COVID-19 ταυτίζεται με το σύνδρομο MIS-C. Ωστόσο, όταν αναλύσαμε πιο λεπτομερώς τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη και τη φυλή των παιδιών παρατηρήσαμε ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο νόσους. Συγκεκριμένα, στα παιδιά αφρικανικής καταγωγής, παρατηρήσαμε ότι το ποσοστό των παιδιών με MIS-C αυξανόταν όσο περισσότερα ήταν τα όργανα που είχαν επηρεαστεί, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στα παιδιά με COVID-19», τόνισε η επιστημονική ομάδα.

Τα παιδιά αφρικανικής καταγωγής είχαν επίσης μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας από MIS-C, ενώ παρουσίαζαν και σοβαρότερα συμπτώματα κατά τη νοσηλεία τους.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας πρακτικά επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι πράγματι υπάρχει διαφορά στην πρόγνωση του συνδρόμου MIS-C ανάλογα με τη φυλή των ασθενών», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 4.057 νοσοκομεία από 31 πολιτείες των ΗΠΑ. Η μέση ηλικία των ασθενών με MIS-C ήταν τα 9 χρόνια, ενώ το 59.5% ήταν αγόρια. Η μέση ηλικία των περιστατικών COVID-19 ήταν τα 15 χρόνια και το 54.4% ήταν κορίτσια.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν πιο λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/syndromo-mis-c-sychnotera-ap-oso-pistevame-ta-peristatika-tou-syndromou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 3.10.2023 – Διαφοροδιάγνωση μεταξύ αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (AKΘ) και αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής (ΑΚΑ)

29 Σεπτεμβρίου:  παγκόσμια ημέρα καρδιάς. Σωστά έκανε ο Πρύτανης Γ Σιάσος του ΕΚΠΑ και έδωσε συμβουλές. Όπως έκανε ο προκατοχός του  για το COVID...

Το Στρες στο Χώρο Εργασίας Αυξάνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στους Άνδρες

Σε ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων, οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις. Η χρόνια επιβάρυνση της υγείας από το άγχος αποτελεί παράγοντα...

Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών!

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης για την αξιοπιστία των τεστ για τον διαβήτη. Ο ρόλος της εμμήνου ρύσεως. Χιλιάδες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη τύπου...

Ετικέτες