back to top

Συμπλήρωμα Διατροφής Βοηθά στην Αντιμετώπιση των Βλαβών της Αθηροσκλήρωσης

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal έδειξε ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αναστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις βλάβες της καρδιαγγειακής νόσου σε συγκεκριμένους πληθυσμούς ασθενών.

Η στεφανιαία νόσος χαρακτηρίζεται από στένωση ή ακόμα και φραγή των αγγείων της καρδιάς γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές με σημαντικότερη το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η νόσος αποτελεί επίσης ένα από τα συχνότερα αίτια θανάτου παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες, όπως οι στατίνες, αλλά και άλλες προσεγγίσεις, όπως τα stent, τα ποσοστά θανάτων από τη στεφανιαία νόσο παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ ορισμένοι ασθενείς δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική απόκριση στις θεραπείες.

«Πριν από περίπου 15 χρόνια ανακαλύψαμε ένα νέο είδος στεφανιαίας νόσου που λέγεται TGCV (triglyceride deposit cardiomyovasculopathy). Η νόσος αυτή χαρακτηρίζεται από εναπόθεση τριγλυκεριδίων στις στεφανιαίες αρτηρίες η οποία αποδίδεται σε ελλιπή διάσπαση των τριγλυκεριδίων στα λεία μυϊκά κύτταρα των αγγείων. Ο μηχανισμός αυτός διαχωρίζει την TGCV από την τυπική αθηροσκλήρωση που προκαλείται από τη χοληστερόλη. Αρκετοί ασθενείς που δεν παρουσιάζουν επαρκή απόκριση στις τυπικές θεραπείες της στεφανιαίας νόσου, πάσχουν από TGCV», υποστήριξαν οι συγγραφείς της νέας μελέτης.

Όταν ανακαλύφθηκε η TGCV είχαν οριστεί και κριτήρια για τη διάγνωση της νόσου, ενώ είχε διαπιστωθεί ότι η νόσος εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και ασθενείς με ιστορικό αιμοκάθαρσης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της TGCV.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η αθηροσκλήρωση που προκαλεί η TGCV είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί. Οι δύο διαβητικοί ασθενείς που εξετάστηκαν στη μελέτη μας παρουσίαζαν έντονη στηθάγχη. Η χορήγηση τρικαπρίνης σε μορφή συμπληρώματος κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τα συμπτώματα των ασθενών αυτών», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Η τρικαπρίνη (tricaprin) είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που ενισχύει τη διάσπαση των λιπιδίων από τα κύτταρα του μυοκαρδίου. Εκτός από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στους ασθενείς, η τρικαπρίνη κατάφερε να περιορίσει επίσης σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στα αγγεία της καρδιάς.

«Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει επίσης περιορισμό των βλαβών της αθηροσκλήρωσης μετά τη μείωση των λιπιδίων στον ορό, αυτή είναι η πρώτη φορά που δείχνουμε ότι τα οφέλη αποδίδονται σε αύξηση των λιπόλυσης των τριγλυκεριδίων στα καρδιακά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, το συμπλήρωμα που εξετάσαμε μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει θεραπεία για τη στεφανιαία νόσο», υποστήριξε η ομάδα της μελέτης.

Αν αναλογιστούμε ότι οι θεραπείες για τη στεφανιαία νόσο δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές σε όλους τους ασθενείς, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικές είναι η παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης. Το νέο αυτό συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από TGCV, καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/sybliroma-diatrofis-voitha-stin-antimetopisi-ton-vlavon-tis-athirosklirosis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Μέχρι το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, με το αποτύπωμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να αυξάνεται...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 30.5.2024 – Ti είναι η Impella  και τι το ΕCMO(ECLS) 

EΠΤΑΣΤΕΡΟΣ!!! Στα μπουζούκια Από το θεωρείο. Πάει και η Δραπετσώνα! Oι συνδικαλιστές αντέδρασαν και πάλι. Μεταξύ τους και ο παλιός καλός συνάδελφος Η. Σιώρας(… ο λύκος...

1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων

Οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές...

Ετικέτες