Προσωπικός γιατρός: Πώς αμείβεται σε άλλες χώρες – Αναλυτικά παραδείγματα

Προσωπικός γιατρός: Πώς αμείβεται σε άλλες χώρες – Αναλυτικά παραδείγματα

Πώς πληρώνεται ο προσωπικός γιατρός σε άλλες χώρες. Τι σύστημα ακολουθείται

Μισός… παραμένει ακόμη ο προσωπικός γιατρός στη χώρα μας, καθώς ο θεσμός δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Οι λιγοστοί ιδιώτες γιατροί που δήλωσαν συμμετοχή (1159 μέχρι σήμερα) δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των δικαιούχων (περίπου 8 εκατ. πολίτες) έστω κι αν έχουν προστεθεί υποχρεωτικά και οι γιατροί του δημοσίου (2.238 των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 4.836.968 πολίτες.

Ακόμη και σήμερα ο «προσωπικός γιατρός» παραμένει στάσιμος καθώς λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου δεν δόθηκαν επιπλέον κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό της χώρας.

Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι είναι δεσμευτικό το πλαίσιο για να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα, αφού θα πρέπει να περιορισθούν στους πολίτες που θα έχουν εγγράψει στη λίστα τους μια που το ωράριο δεν θα τους επιτρέπει να βλέπουν ασθενείς ιδιωτικά.

Έτσι θα πρέπει να περιορισθούν και στα εισοδήματα που προβλέπονται για τον «προσωπικό γιατρό», εισοδήματα που μάλιστα θα είναι και φορολογημένα.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτή η επιχειρηματολογία των ιδιωτών γιατρών, αφού εκτός των άλλων εκτιμούν ότι τα ιδιωτικά τους ιατρεία θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους τη στιγμή όμως που οι ίδιοι καλύπτουν όλα τα έξοδα.

Πώς αμείβεται ο προσωπικός γιατρός στο εξωτερικό

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και εκτός αυτής ακολουθείται το σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Για τη λήψη υπηρεσιών από το κράτος χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι αποζημίωσης του ιατρικού προσωπικού που συμβάλλεται με το σύστημα και αναλαμβάνει να παρακολουθεί την υγεία πολιτών.

Σύμφωνα με μελέτη του Δρ. Χρηματοοικονομικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Στέφανου Καρακόλια, στα διάφορα συστήματα ακολουθούνται και διαφορετικοί τρόποι αποζημίωσης για τους προσωπικούς γιατρούς που είναι κυρίως Γενικής Ιατρικής.

Ο Δρ.Στέφανος Καρακόλιας

Δείτε ενδεικτικά τους πίνακες παρακάτω για τον τρόπο αποζημίωσης των προσωπικών – οικογενειακών γιατρών σε άλλες χώρες:

Δείτε επίσης πώς αμείβονται οι προσωπικοί- οικογενειακοί γιατροί στην Ολλανδία όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Στέφανος Καρακόλιας:

Πώς πληρώνεται στην Ελλάδα

Στη χώρα μας ο ιδιώτης προσωπικός γιατρός αμείβεται ως εξής:

Συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί: Για εγγεγραμμένους πολίτες έως δύο χιλιάδες (2.000) άτομα, αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν» βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ορίζονται ως ακολούθως:

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΣΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς τους)

– 49 ΕΤΩΝ 20 €

-50 – 69 ΕΤΩΝ 30 €

-70 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ 45 €

Να σημειωθεί ότι οι αμοιβές είναι χωρίς rebate και clawback

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/04/blog-post_74.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο...

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα...

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή”...

Ετικέτες