Προδιαβήτης: Η βιταμίνη D είναι πιθανό να προφυλάσσει από τον διαβήτη 

Σε 3 κλινικές δοκιμές, ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμπληρώματα της βιταμίνης ήταν μετρίως αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου ο προδιαβήτης να εξελιχτεί σε διαβήτη.

Η βιταμίνη D, έδειξε νέα έρευνα, είναι πιθανό σε ανθρώπους με προδιαβήτη να συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας να τους διαγνωστεί διαβήτης.

Σε 3 κλινικές δοκιμές, ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμπληρώματα της βιταμίνης ήταν μετρίως αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου ο προδιαβήτης να εξελιχτεί σε διαβήτη.

Σε 3 χρόνια, κάτω του 23% των ασθενών στην έρευνα που χρησιμοποιούσαν βιταμίνη D εμφάνισαν διαβήτη έναντι 25% που έλαβαν placebo.

Κατά μέσον όρο τα συμπληρώματα μείωναν τον κίνδυνο εξέλιξης σε διαβήτη κατά 15%.

Ο Δρ Αναστάσιος Πίττας, του Tufts Medical Center, στη Βοστόνη δήλωσε ότι είναι αρκετά σαφές από την έρευνα ότι η βιταμίνη D έχει μέτρια επίδραση στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 αν κάποιας έχει υψηλό κίνδυνο.

Tα ευρήματα δεν αφορούν ανθρώπους με μέτριο κίνδυνο για τη νόσο και ακόμα δεν είναι σαφής η βέλτιστη δόση.

Ο Πίττας δήλωσε ότι κανένα συμπλήρωμα δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τις αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Πραγματοποιήθηκαν 3 κλινικές δοκιμές που εξέτασαν αν συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες εξέλιξς του προδιαβήτη. Καθεμία έδειξε ότι συμμετέχοντες που έλαβαν τη βιταμίνη είχαν κάπως χαμηλότερο κίνδυνο έναντι όσων έλαβαν placebo. Όμως η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Ο Πίττας και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, σε 4.000 ενηλίκους με προδιαβήτη. Μισοί έλαβαν βιταμίνη D. Σε 2 δοκιμές, συμμετέχοντες έλαβαν βιταμίνη D3, είτε σε δόση 4.000 IU την ημέρα είτε 20.000 IU την εβδομάδα. Η τρίτη δοκιμή χρησιμοποίησε ελδεκαλσιτόλη.

Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να καθοριστεί η βέλτιστη δόση.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine, https://www.iatronet.gr/article/114606/vit-d

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΚΑΒ: 65 αθλητές χρειάστηκαν προνοσοκομειακή φροντίδα κατά την διάρκεια του Ημιμαραθωνίου

Σε 65 αθλητές και αθλήτριες του 11ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, παρείχε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα το...

Αιφνίδιος θάνατος

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος – πρόληψη και αντιμετώπιση Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή...

Στατίνες: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Ανθεκτικής Κατάθλιψης;

Μία νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως θέλησε να εξετάσει αν η χορήγηση σιμβαστατίνης μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη. Από...

Ετικέτες