Η πράσινη Μεσογειακή δίαιτα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του σπλαγχνικού λίπους, δηλαδή του λίπους που εναποτίθεται στα εσωτερικά όργανα του σώματος. Το λίπος αυτό είναι περισσότερο επικίνδυνο σε σχέση με άλλα είδη λίπους, όπως για παράδειγμα το λίπος που συσσωρεύεται στη μέση ή σε άλλα σημεία του οργανισμού.
Στα πλαίσια μίας νέας μελέτης, οι επιστήμονες συνέκριναν την αποτελεσματικότητα της πράσινης Μεσογειακής δίαιτας με τη συμβατική Μεσογειακή δίαιτα, καθώς και μία τυπική υγιεινή δίαιτα. Η μελέτη, η οποία είχε τίτλο DIRECT PLUS και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, διαπίστωσε ότι η πράσινη Μεσογειακή δίαιτα κατάφερε να περιορίσει το σπλαγχνικό λίπος κατά 14%, η συμβατική Μεσογειακή δίαιτα κατά 7%, ενώ η τυπική υγιεινή δίαιτα κατά 4.5%.
Ο περιορισμός του σπλαγχνικού λίπους αποτελεί το σημαντικότερο στόχο της απώλειας βάρους καθώς αποτελεί καλύτερο δείκτη των επιπτώσεων της παχυσαρκίας στην υγεία συγκριτικά με το συνολικό σωματικό βάρος ή την περιφέρεια μέσης. Το σπλαγχνικό λίπος συσσωρεύεται σταδιακά στα διάφορα όργανα και παράγει ορμόνες ή άλλες ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη, άνοιας και πρωίμου θανάτου.
Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε για πρώτη φορά μία διαφορετική, πιο «πράσινη» μορφή της Μεσογειακής δίαιτας, στην οποία έχουν προστεθεί περισσότερες πολυφαινόλες, ενώ έχει περιοριστεί η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ακόμα περισσότερο σε σχέση με την τυπική Μεσογειακή δίαιτα. Οι εθελοντές αυτής της ομάδας πρακτικά κατανάλωναν επιπλέον 28γρ καρύδια, 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι και 100γρ παγάκια από λιμνοειδή. Τα τελευταία φυτά προέρχονται από λίμνες και είναι πλούσια σε βιοενεργές πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη Β12, μέταλλα και πολυφαινόλες.
Σε προηγούμενες μελέτες, η ίδια επιστημονική ομάδα είχε δείξει ότι η πράσινη Μεσογειακή δίαιτα προσφέρει μία σειρά οφέλη στην υγεία από τη βελτίωση του μικροβιώματος μέχρι τον περιορισμό του κινδύνου για εκφυλιστικές νόσους που σχετίζονται με την ηλικία.
Η τελευταία έρευνα είχε διάρκεια 18 μήνες και συνολικά συμμετείχαν σε αυτή 294 εθελοντές.
«Ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί τη βάση για οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μάθαμε από τα αποτελέσματά μας ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι εξίσου σημαντική με τον αριθμό των θερμίδων. Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιδράσεις διαφορετικών θρεπτικών ουσιών, όπως για παράδειγμα οι πολυφαινόλες, καθώς και επιβλαβών ουσιών, όπως οι υδατάνθρακες και το επεξεργασμένο κρέας, στη διαφοροποίηση των λιποκυττάρων και την εναπόθεσή τους στα σπλάγχνα», αναφέρουν οι συγγραφείς.
«Η μείωση του σπλαγχνικού λίπους κατά 14% είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός στόχος που όπως βλέπουμε μπορεί να επιτευχθεί με απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η απώλεια βάρους είναι σημαντική μόνο αν συνοδεύεται από μείωση του λιπώδους ιστού», καταλήγει η μελέτη.
Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ