ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός παίρνει τα χαρακτηριστικά εποχικής γρίπης

Εκφράζεται η ελπίδα ότι μέσα στο 2023 θα μειωθεί το μέγιστο επίπεδο συναγερμού. Ποιος είναι ο δείκτης – “κλειδί”.

H Covid-19 θα είναι σύντομα συγκρίσιμη με την απειλή της εποχικής γρίπης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι θα μειώσει το μέγιστο επίπεδο συναγερμού αυτή τη χρονιά.

“Εκτιμώ ότι φτάνουμε στο σημείο να μπορούμε να βλέπουμε την Covid-19 με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε την εποχική γρίπη, η οποία συνιστά απειλή για την υγεία, είναι ιός που θα συνεχίσει να σκοτώνει, αλλά δεν διαταράσσει την κοινωνία μας ή τα υγειονομικά μας συστήματα”, δήλωσε ο επικεφαλής προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου.

Μαζί του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε “πολύ ικανοποιημένος διαπιστώνοντας ότι, για πρώτη φορά, ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων που αναφέρθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν χαμηλότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί όταν χρησιμοποιήσαμε τη λέξη ‘πανδημία’ για πρώτη φορά, πριν από τρία χρόνια”.

“Σίγουρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, ανέφερε.

Συνεπώς, δήλωσε “βέβαιος” ότι ο ΠΟΥ θα μπορούσε να μειώσει το μέγιστο επίπεδο συναγερμού φέτος.

Ο ΠΟΥ κήρυξε “έκτακτη ανάγκη Δημόσιας Υγείας διεθνούς ανησυχίας” στις 30 Ιανουαρίου 2020 -όταν ο κόσμος κατέγραφε λιγότερα από 100 κρούσματα και κανέναν θάνατο εκτός Κίνας – αλλά τον Μάρτιο του 2020 ο Τέντρος χαρακτήρισε την κατάσταση ως πανδημία, καθώς ο κόσμος είχε αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα της απειλής για την υγεία.

“Είχαμε κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία για να παροτρύνουμε τις χώρες να λάβουν αποφασιστική δράση, αλλά δεν το έκαναν όλες”, ανέφερε σήμερα.

“Τρία χρόνια αργότερα, έχουν αναφερθεί σχεδόν επτά εκατομμύρια θάνατοι από την Covid-19, αν και γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος”, συμπλήρωσε.

Πηγές: Euro2day, ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://medispin.blogspot.com/2023/03/blog-post_30.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΚΑΒ: 65 αθλητές χρειάστηκαν προνοσοκομειακή φροντίδα κατά την διάρκεια του Ημιμαραθωνίου

Σε 65 αθλητές και αθλήτριες του 11ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, παρείχε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα το...

Αιφνίδιος θάνατος

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος – πρόληψη και αντιμετώπιση Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή...

Στατίνες: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Ανθεκτικής Κατάθλιψης;

Μία νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως θέλησε να εξετάσει αν η χορήγηση σιμβαστατίνης μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη. Από...

Ετικέτες