Όρθρος: Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που έρχεται από τη Μ. Βρετανία

Μετά τη μετάλλαξη «Κράκεν», μια νέα υποπαραλλαγή της «Όμικρον» που ακούει στο όνομα «Όρθρος», αντιπροσωπεύει ήδη το 23% των κρουσμάτων στην Βρετανία.

Η νέα μετάλλαξη, γνωστή ως CH.1.1, είναι μία από τις πιο πιθανές να πάρει τη σκυτάλη από την κυρίαρχη BQ.1, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της UKHSA, Τζένι Χάρις, «το μέλλον της πανδημίας είναι λιγότερο προβλέψιμο από ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας, λόγω του αριθμού των νέων υποπαραλλαγών που εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο».

Ανέφερε επίσης ότι, παρά τις λοιμώξεις από τη γρίπη και τον Covid που κορυφώθηκαν για λίγο, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει και νέα κύματα λοιμώξεων φέτος, ενώ προέτρεψε τους Βρετανούς να «παραμείνουν σε εγρήγορση» σχετικά με την πιθανότητα να συμπέσουν ξανά γρίπη και Covid στο εγγύς μέλλον.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε περισσότερα κύματα Covid στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα καταλήξουν στο νοσοκομείο, όμως είναι απρόβλεπτη η συνέχεια», δήλωσε στους Financial Times.

«Σε αυτό το σημείο της πανδημίας, παρατηρείται μια ροή νέων παραλλαγών, μέσω των οποίων πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθηση», συνέχισε.

Τόνισε ακόμη ότι «παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια δουλεύουν καλά και ο οργανισμός εντοπίζει τυχόν αλλαγές στη βιολογική δομή του ιού, ο Covid δεν θα εξαφανιστεί από τον πλανήτη». Όσον αφορά τη Βρετανία, επεσήμανε ότι πιθανότατα να χρειαστεί κάποιο είδος προγράμματος εμβολιασμού για «πολλά χρόνια».

Σημειώνεται ότι τα τελευταία στοιχεία από το UKHSA έδειξαν 28.009 κρούσματα την εβδομάδα έως τις 7 Ιανουαρίου, μειωμένα κατά 25,8%, από 37.757 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των ατόμων στα νοσοκομεία με Covid-19, έπεσε σε προ Χριστουγέννων επίπεδα.

Δεδομένου ότι τα πρώτα κρούσματα της «Όρθρος», εμφανίστηκαν τον Νοέμβριο, έχει εξαπλωθεί σχετικά γρήγορα, αφού στις αρχές του έτους, αντιπροσώπευε το 23,1% των περιπτώσεων. Ωστόσο η αλληλουχία δείχνει ότι θα μπορούσε να φτάσει έως και το 100%, σε ορισμένες περιοχές.

Τα στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου δείχνουν ότι η «Όρθρος», αντιπροσώπευε περίπου 8.700 κρούσματα, αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ακόμη σταθερότητα στις εκτιμήσεις.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/01/blog-post_46.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ανεπιθύμητες Ενέργειες των Εμβολίων της COVID-19: Μπορεί να Αποδίδονται στο Φαινόμενο Nocebo;

Οι αρνητικές ιδέες και προκαταλήψεις για τα εμβόλια της COVID-19 συνδέθηκαν ισχυρά με την πιθανότητα του εμβολιασμένου ατόμου να παρουσιάσει τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες...

Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα και πώς επηρεάζουν τον χώρο της Υγείας

Παρόλο που κυκλοφορούν αρκετά χρόνια, τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν «άγνωστα» στο κοινό. Πλέον, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, που...

Τα «εργαλεία» που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος

Εκπαίδευση, έρευνα και στοχευμένες πολιτικές. Αυτό είναι το τρίπτυχο που εγγυάται τη δημιουργία μιας smoke-free κοινωνίας, στα πρότυπα χωρών όπως η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία...

Ετικέτες