Ορμόνη μπορεί να προβλέψει την ικανότητα διατήρησης της απώλειας βάρους

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δείχνει ότι η ορμόνη νευροτενσίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του εάν οι άνθρωποι είναι σε θέση να διατηρήσουν την απώλεια βάρους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Metabolism, είναι η πρώτη που ερευνά αυτή την ορμόνη σε σχέση με την απώλεια βάρους που προκαλείται από μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

«Αρχικά, εξετάσαμε την επίδραση της απώλειας βάρους σε παχύσαρκα ποντίκια και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια βάρους οδήγησε σε μειωμένη ποσότητα της ορμόνης νευροτενσίνης. Στη συνέχεια, σε μια κλινική μελέτη διαπιστώσαμε ότι η απώλεια βάρους οδήγησε σε μειωμένη ποσότητα νευροτενσίνης στους ανθρώπους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι που διατήρησαν την απώλεια βάρους απελευθέρωσαν περισσότερη νευροτενσίνη από τους ανθρώπους που ξαναπήραν βάρος», είπε η καθηγήτρια Signe Sørensen Torekov, από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. 

Οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων διάρκειας οκτώ εβδομάδων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχασαν ακόμη περισσότερο βάρος ένα έτος μετά τη δίαιτα απελευθέρωσαν περισσότερη νευροτενσίνη από τα άτομα που κέρδισαν βάρος μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.

«Είναι ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Μπορείτε να υποθέσετε εάν οι άνθρωποι που ξαναπήραν βάρος απλώς δεν έχουν την ανασταλτική επίδραση της όρεξης που φαίνεται να έχει η νευροτενσίνη», είπε η Signe Sørensen Torekov.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση για να χάσουν βάρος απελευθερώνουν περισσότερη νευροτενσίνη όταν τρώνε. Αυτό ήταν που ενέπνευσε τους ερευνητές να μελετήσουν την επίδραση της νευροτενσίνης στην απώλεια βάρους.

«Γνωρίζουμε ότι άλλες ορμόνες του εντέρου, που απελευθερώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες μετά από χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας, εξηγούν γιατί οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας διευκολύνονται στο να διατηρήσουν την απώλεια βάρους. Αλλά κανείς δεν είχε μελετήσει το ρόλο της νευροτενσίνης σε σχέση με την απώλεια βάρους που προκαλείται από τη διατροφή», είπε ο Joachim Holt, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Το ενδιαφέρον σχετικά με τη μελέτη των ορμονών της όρεξης είναι να μάθουμε πώς οι άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν σε πιθανή θεραπεία και ειδικά στον συνδυασμό πολλών ορμονών της όρεξης για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/diatrofi—dieta/article/ormoni-mpori-na-provlepsi-tin-ikanotita-diatirisis-tis-apolias-varous

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο...

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα...

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή”...

Ετικέτες