Νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και υποδομές – Όλα τα «αγκάθια» για 24ωρη λειτουργία

Οι ελλείψεις προσωπικού κυριαρχούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία

Νέα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, αλλά είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσουν εάν δεν επανδρωθούν πλήρως.

Ιδιαίτερα μάλιστα είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να είναι αυτόνομα ώστε να υποδέχονται τους ασθενείς που θα έχουν ανάγκη, χωρίς να υπάρχει υποστήριξη από το προσωπικό των κλινικών.

Τα χρήματα πάντως για την αναδιοργάνωση και ανακατασκευή των Τμημάτων θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχουν σχεδιαστεί να γίνουν κάποια νέα και αυτόνομα σε μεγάλα νοσοκομεία κυρίως της Αττικής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τομέα της Υγείας θα δοθούν 317 εκατ. ευρώ μόνο για ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα, από τα συνολικά 1,5 δις ευρώ που θα δοθούν στην Υγεία.

Να σημειωθεί ότι από τα ΤΕΠ περνούν σχεδόν όλοι οι ασθενείς που φθάνουν στο ΕΣΥ πριν καταλήξουν σε κάποια κλινική για νοσηλεία.

Οι δεσμεύσεις πάντως όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών είναι ότι τα ΤΕΠ θα γίνουν ανεξάρτητα ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα οι ασθενείς που φθάνουν στα νοσοκομεία, δεν έχουν υλοποιηθεί.

Για να επιτευχθεί άλλωστε η αυτονομία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να απασχολείται αποκλειστικά στα επείγοντα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διασυνδεθούν τόσο με το ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ, όσο και με τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.

Εξάλλου σήμερα στα επείγοντα το προσωπικό απασχολείται και σε κλινικές, αφού τα ΤΕΠ δεν έχουν γίνει ακόμη αυτόνομα, όπως έχουν δεσμευτεί τόσο οι νυν υπουργοί της ΝΔ, όσο και οι πρώην του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/02/24.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΚΑΒ: 65 αθλητές χρειάστηκαν προνοσοκομειακή φροντίδα κατά την διάρκεια του Ημιμαραθωνίου

Σε 65 αθλητές και αθλήτριες του 11ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, παρείχε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα το...

Αιφνίδιος θάνατος

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος – πρόληψη και αντιμετώπιση Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή...

Στατίνες: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Ανθεκτικής Κατάθλιψης;

Μία νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως θέλησε να εξετάσει αν η χορήγηση σιμβαστατίνης μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη. Από...

Ετικέτες