Η σωματική άσκηση οδηγεί σε επιγενετικές αλλαγές !

Η τακτική άσκηση μπορεί να προκαλέσει επιγενετικές αλλαγές, όπως δείχνει νέα έρευνα σε δίδυμα. Σε μια καινοτόμο μελέτη, οι επιστήμονες συνέκριναν δίδυμα που μεγάλωσαν μαζί κατά την παιδική τους ηλικία, αλλά συνέχισαν να ζουν χωριστά ως ενήλικες σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι η περιβαλλοντική επίδραση στα δίδυμα μπορεί να οδηγεί στην ανάπτυξη ασθενειών.

Αφού έφτασαν στην ενηλικίωση, πολλά από τα ζευγάρια διδύμων διέφεραν μεταξύ τους σε μετρήσεις σωματικής δραστηριότητας, περιπατητικότητας της γειτονιάς και δείκτη μάζας σώματος. Αυτή η διαφορά, διαπίστωσαν οι ερευνητές, αντανακλάται στα επιγενετικά προφίλ, όπως δημοσιεύει το insideprecisionmedicine.com.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που δημοσιεύεται στο Scientific Reports, διαπίστωσε ότι οι δραστήριοι δίδυμοι είχαν επιγενετικούς δείκτες που συνδέονται με μειωμένο μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη τύπου 2. Τα πιο σωματικά δραστήρια αδέλφια είχαν επίσης χαμηλότερα σημάδια μεταβολικής νόσου, που μετρήθηκαν με το μέγεθος της μέσης και τον δείκτη μάζας σώματος. Δεδομένου ότι οι πανομοιότυποι δίδυμοι έχουν την ίδια γενετική, η μελέτη υποδηλώνει ότι οι δείκτες μεταβολικής νόσου επηρεάζονται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον τους και όχι μόνο από τα γονίδια που κληρονόμησαν.

«Τα ευρήματα παρέχουν έναν μοριακό μηχανισμό για τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και μεταβολικής νόσου», εξήγησε ο Michael Skinner, βιολόγος του WSU και  συγγραφέας της μελέτης. «Η σωματική άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει την ευαισθησία στην παχυσαρκία, αλλά τώρα φαίνεται ότι η άσκηση μέσω της επιγενετικής επηρεάζει πολλούς τύπους κυττάρων, πολλοί από τους οποίους εμπλέκονται στη μεταβολική νόσο» πρόσθεσε ο κ. Skinner.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν επιχρίσματα μάγουλων από 70 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων που συμμετείχαν επίσης σε μια μελέτη άσκησης μέσω του Μητρώου διδύμων της Πολιτείας της Ουάσινγκτον. Μια ομάδα συνέλεξε δεδομένα για τα δίδυμα σε διάφορες χρονικές στιγμές από το 2012 έως το 2019. Χρησιμοποίησαν fitness trackers για τη μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας και μέτρησαν τη μέση των συμμετεχόντων και τους δείκτες μάζας σώματος. Οι δίδυμοι απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις έρευνας σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τις γειτονιές τους. Πολλά από τα ζεύγη διδύμων βρέθηκαν να είναι ασύμφωνα, δηλαδή διέφεραν μεταξύ τους σε μετρήσεις της σωματικής δραστηριότητας, της περιπατητικότητας της γειτονιάς και του δείκτη μάζας σώματος.

Μια ανάλυση από το εργαστήριο του Skinner των κυττάρων στα επιχρίσματα μάγουλων των ασύμφωνων διδύμων αποκάλυψε και επιγενετικές διαφορές. Ο δίδυμος του ασύμφωνου ζεύγους με υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, που ορίστηκε ως περισσότερα από 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, είχε επιγενετικές μεταβολές σε περιοχές που ονομάζονται περιοχές μεθυλίωσης του DNA, οι οποίες συσχετίστηκαν με μειωμένο δείκτη μάζας σώματος και περιφέρεια μέσης. Οι περιοχές αυτές σχετίζονται επίσης με πάνω από πενήντα γονίδια που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως ειδικά για την έντονη σωματική δραστηριότητα και τους παράγοντες μεταβολικού κινδύνου.

Πηγή: https://virus.com.gr/i-somatiki-askisi-odigei-se-epigenetikes-allages/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 3.10.2023 – Διαφοροδιάγνωση μεταξύ αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (AKΘ) και αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής (ΑΚΑ)

29 Σεπτεμβρίου:  παγκόσμια ημέρα καρδιάς. Σωστά έκανε ο Πρύτανης Γ Σιάσος του ΕΚΠΑ και έδωσε συμβουλές. Όπως έκανε ο προκατοχός του  για το COVID...

Το Στρες στο Χώρο Εργασίας Αυξάνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στους Άνδρες

Σε ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων, οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις. Η χρόνια επιβάρυνση της υγείας από το άγχος αποτελεί παράγοντα...

Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών!

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης για την αξιοπιστία των τεστ για τον διαβήτη. Ο ρόλος της εμμήνου ρύσεως. Χιλιάδες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη τύπου...

Ετικέτες