Σήμα κινδύνου εκπέμπεται για τις διαστάσεις πανδημίας που λαμβάνει η νόσος της καρδιακής ανεπάρκειας διεθνώς και στην χώρα μας. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια υπολογίζονται σε σχεδόν 200.000-250.000 και εκτιμάται ότι περισσότερα από 600-700 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.
Η πρόκληση της καρδιακής ανεπάρκειας, ο αυξανόμενος επιπολασμός, η αδυναμία κάλυψης των αναγκών μεταμόσχευσης αλλά και οι μηχανές υποστήριξης θα συζητηθούν στο τριήμερο, 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας. Σε ασθενείς άνω των 65 ετών η επίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται προοδευτικά, φθάνοντας μέχρι και το 10% του πληθυσμού, ενώ αποτελεί για αυτές τις ηλικίες την κύρια αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο. Λόγω της γήρανση τους πληθυσμού, ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να αυξάνεται συνεχώς στο προσεχές μέλλον. Συνεπώς, ο αριθμός των ασθενών θα χρειάζεται στο μέλλον πιο εξειδικευμένες, αλλά και πιο δαπανηρές θεραπείες. Ενδεικτικό είναι ότι ετησίως διεξάγονται περισσότερες από 5.000 μεταμοσχεύσεις καρδιάς παγκοσμίως, ενώ περισσότερα από 50.000 άτομα είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση.
Στη χώρα μας ο αριθμός των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, στους οποίους η συμβατική αγωγή έχει καταστεί αναποτελεσματική είναι μεγάλος και η ανάγκη αυτή είναι αδύνατον να καλυφθεί μόνο με τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς που γίνονται σήμερα. Πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη για χρόνια υποστήριξη με τις συσκευές υποστήριξης της καρδιάς. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι συσκευές αυτές με την πρόοδο που έχει συντελεστεί τείνουν να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά μιας ιδανικής «τεχνητής καρδιάς».
Τα προαναφερόμενα θα αναλυθούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) Καθηγητή Καρδιολογίας κύριο Φιλιππάτο και θα αφορούν:
- Τον κλινικό καρδιολόγο, ο οποίος χρειάζεται να γνωρίζει σε βάθος ό,τι αφορά όχι μόνο στη διάγνωση και τη θεραπεία του συνδρόμου, αλλά και στις αρρυθμίες, την ανοσολογία, την εντατική θεραπεία, την απεικόνιση και τις συσκευές.
- Κάθε επαγγελματία υγείας που αντιμετωπίζει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των καθιερωμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων και των νεότερων κλινικών και ερευνητικών δεδομένων.
- Τη σπουδαιότητα της λειτουργίας των ιατρείων Καρδιακής Ανεπάρκειας και Καρδιo–ογκολογίας για τη διαχείριση και παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και καρκίνο, αντίστοιχα.
- Τον ευεργετικό ρόλο των προγραμμάτων σωματικής άσκησης με την εξαιρετική συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας Άσκησης και Αποκατάστασης(ΕΛΕΡΓΑ).
- Την πολυδιάστατη βοήθεια που προσφέρουν οι νοσηλευτές στο ευρύ φάσμα θεραπειών που εφαρμόζονται στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Φέτος, ειδικά, οργανώνεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Συνεδρίου Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Προχωρημένης Καρδιακής Ανεπάρκειας και Μυοκαρδιοπαθειών τόσο για ειδικευόμενους όσο και για ειδικούς καρδιολόγους για το οποίο θα δοθεί ξεχωριστό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.
Πηγή: https://virus.com.gr/i-kardiaki-aneparkeia-exelissetai-se-pandimia/