Όλα τα δεδομένα ερευνών που δημοσιεύονται τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι ορισμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν long COVID σε σχέση με άλλους. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας μελέτης που εξέτασε ασθενείς με ιστορικό COVID-19, το 52.1% παρουσίασε συμπτώματα τα οποία παρέμειναν ακόμα και μετά την οξεία φάση της νόσου.
Ένας από τους σημαντικότερους προγνωστικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση συμπτωμάτων long COVID ήταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν οι συγγραφείς της παραπάνω μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Global Public Health. Ειδικότερα, κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά 1 μονάδα συνδέθηκε με 3% επιπλέον κίνδυνο εμφάνισης long COVID-19.
Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου ήταν το γυναικείο φύλο. Συγκεκριμένα, οι άνδρες είχαν 26% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα long COVID όπως διαπίστωσε η ίδια μελέτη.
«Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς μας επιτρέπουν να ξεχωρίσουμε τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης long COVID», τόνισαν οι συγγραφείς.
Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι από το 25.4% των ασθενών που επισκέφθηκαν ξανά νοσοκομεία μετά την οξεία COVID-19 λοίμωξη, το 73.2% είχαν παρουσιάσει συμπτώματα long COVID. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασθενείς με long COVID συνήθως έχουν σοβαρά συμπτώματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται στο σπίτι.
Οι άνδρες είχαν 39% μειωμένη πιθανότητα να επισκεφθούν το νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της long COVID σε σχέση με τις γυναίκες. Ο υψηλότερος ΔΜΣ συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για τα συμπτώματα long COVID.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η σύνδεση ανάμεσα στην ηλικία και τον κίνδυνο εμφάνισης long COVID δεν ήταν στατιστικώς σημαντική.
Η long COVID είναι μία σύνθετη νόσος που εμφανίζεται μετά την αποδρομή της οξείας λοίμωξης. Σύμφωνα με τον ορισμό, θεωρούμε ότι ένας ασθενής πάσχει από long COVID αν έχει ακόμα συμπτώματα 12 εβδομάδες μετά τη διάγνωση της COVID-19.
Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το αίσθημα παλμών, η κεφαλαλγία και το αίσθημα κόπωσης. Άλλα συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με τη νόσο είναι η στηθάγχη, η θόλωση της σκέψης, η αϋπνία, ο ίλιγγος, οι αρθραλγίες, η κατάθλιψη, το άγχος, οι εμβοές, οι κεφαλαλγίες, η ανοσμία και η αγευσία.
Στην έρευνα εξετάστηκαν συνολικά 1.487 εθελοντές από την ανατολική Αγγλία. Συνολικά, το 61% του δείγματος ήταν γυναίκες, η μέση ηλικία ήταν τα 50 χρόνια και ο μέσος ΔΜΣ ήταν 28.4.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα εξέτασε μόνο ασθενείς που είχαν νοσήσει από COVID-19 πριν τις 6 Δεκεμβρίου του 2020, επομένως σχεδόν όλοι οι ασθενείς ήταν ανεμβολίαστοι.
Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ