Πολλές πλέον μελέτες που συζητούνται στο Medscape δείχνουν ότι ο εμβολιασμός σε ηλικιωμένους παρέχει προστασία πέρα από την πρόληψη της λοίμωξης-στόχου, με δεδομένα παρατήρησης και κλινικών δοκιμών να υποδηλώνουν μειώσεις στα καρδιαγγειακά συμβάματα, καθώς και της άνοιας και γνωστικής εξασθένησης.
* Καρδιαγγειακά
Μελέτες σε εμβολιασμένους ηλικιωμένους κατά της γρίπης έδειξαν σημαντικά μειωμένους κινδύνους εισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με μη εμβολιασμένους συνομηλίκους.
* Νευρολογικά-Άνοια
Τα δεδομένα μετα-ανάλυσης υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ ορισμένων εμβολιασμών ενηλίκων και του χαμηλότερου κινδύνου άνοιας. Σε ανάλυση 21 μελετών με 104 εκατομμύρια συμμετέχοντες, ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα συνδέθηκε με μείωση κατά 24% στην εμφάνιση άνοιας και ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου συσχετίστηκε με μείωση κατά 36% στον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου κατά 13% εμφάνισης άνοιας. Επίσης, ο εμβολιασμός κατά του τετάνου-διφθερίτιδας-κοκκύτη έδειξε μείωση περίπου 33% στη συχνότητα εμφάνισης άνοιας. Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοιού συσχετίζεται με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιου COVID, με σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία.
Αυτά τα «εκτός λοιμογόνου στόχου» οφέλη των εμβολιασμών παρέχουν πρόσθετη αιτιολόγηση για την εξασφάλιση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης σε ηλικιωμένους πληθυσμούς, των οποίων η ανοσογήρανση λόγω ηλικίας και οι συννοσηρότητες αυξάνουν την ευαισθησία σε λοιμώξεις και τις συστηματικές συνέπειές τους σε πολλά άλλα συστήματα όπως το καρδιαγγειακό και το νευρικό.
Επιμέλεια: Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης
