back to top

Διαβήτης τύπου 2: Κρέας, ρύζι, πατάτες – Tα κοινά τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα τρόφιμα που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν αμυλούχα λαχανικά, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, και αναψυκτικά.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η μορφή της νόσου που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και την παχυσαρκία. Προκαλείται από πολλούς παράγοντες, αλλά τα τρόφιμα που καταναλώνετε είναι ένα από τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.

Ορισμένα τρόφιμα φαίνονται «υγιεινά» με την πρώτη ματιά, αλλά περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη ή υπερβολικά κορεσμένα λιπαρά που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας. Επίσης, μπορεί να μην σαν δίνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Οι ανεπάρκειες σε αυτά μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της ινσουλίνης, ανοίγοντας τον δρόμο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν δυσμενώς την εξέλιξή του και να αυξήσουν τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας.

Τα κακά διατροφικά πρότυπα, ειδικά οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οι απλοί υδατάνθρακες, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως μπισκότα, κέικ, καραμέλες και ζαχαρούχα ποτά, αφομοιώνονται γρήγορα και προκαλούν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, τα λιπαρά αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας, αλλά η υπερκατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών έχει ήδη συνδεθεί με βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και άλλα προβλήματα υγείας.

Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο
Αμυλούχα λαχανικά
Τα λαχανικά συνήθως συνιστώνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, ορισμένα λαχανικά περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από άλλα. Αυτά ονομάζονται αμυλούχα λαχανικά.

Ορισμένα αμυλούχα λαχανικά περιλαμβάνουν πατάτες (όλες οι ποικιλίες), καλαμπόκι, πράσινα μπιζέλια και κολοκύθες.

Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας
Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία οδηγούν σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και αυξημένο οξειδωτικό στρες . Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι είναι ένα επεξεργασμένο δημητριακό, το οποίο σε σύγκριση με το καστανό ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Το λευκό ρύζι έχει επίσης υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωσή του.

Αναψυκτικά

Τα ζαχαρούχα ποτά περιλαμβάνουν αναψυκτικά, χυμούς με ζάχαρη, αρωματισμένα ροφήματα καφέ και τσάι και ενεργειακά ποτά.

Μια μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και του διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών οδήγησε σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επεξεργασμένα φρούτα

Τα ολόκληρα φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για εσάς. Ωστόσο, το διατροφικό όφελος μπορεί να αλλάξει όταν τα φρούτα υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Τα φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μορφή μαρμελάδας, ζελέ, ή κονσέρβας συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενων σακχάρων. Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν επίσης μερικές φορές προστιθέμενη ζάχαρη.

Η υψηλή πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2.

Αλμυρά σνακ

Αν και τα αλμυρά τρόφιμα με νάτριο δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζονται συχνά μαζί.

Τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο περιλαμβάνουν πατατάκια, ποπ κορν, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, κατεψυγμένα έτοιμα σνακ και αλλαντικά.

Καρυκεύματα και dressings σαλάτας

Τα καρυκεύματα και οι σάλτσες για σαλάτες, όπως η μαγιονέζα, η κέτσαπ, η σάλτσα μπάρμπεκιου και άλλα ντρέσινγκς, είναι συχνά «ύπουλες» πηγές προστιθέμενων σακχάρων, νατρίου και κορεσμένων λιπαρών. Η υπερβολική χρήση μπορεί να συσσωρευτεί και να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας, όπως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/diatrofi/diavitis-typou-2-kreas-ryzi-patates-ta-koina-trofima-pou-afksanoun-ton-kindyno/209439/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαγνωστικές εξετάσεις: H γήρανση του πληθυσμού και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας

Οι διαγνωστικές εξετάσεις καθοδηγούν το 70% των ιατρικών αποφάσεων Το θεμελιώδη ρόλο της διάγνωσης που θα μπορούσε να μετατοπίσει την εστίαση του συστήματος υγείας από...

Θέση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των παραγόντων κινδύνου σε 204 χώρες και περιοχές, 1990–2023

Εισαγωγή Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVDs) αποτελούν εδώ και δεκαετίες το σημαντικότερο αίτιο θνησιμότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως. Το φορτίο των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνεχίζει να αυξάνεται στις...

Ο μισός πληθυσμός του κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή

Σχεδόν οι μισοί από τους οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους του κόσμου δεν έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή, καθαρό περιβάλλον ή αξιοπρεπείς μισθούς, σύμφωνα με...

Ετικέτες