Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή 

Όσοι δεν έπιναν καφέ και κάθονταν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα είχαν 1,6 φορές υψηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από όλα τα αίτια έναντι όσων κατανάλωναν καφέ και κάθονταν λιγότερες από 6 ώρες.

Πρόσφατη έρευνα στο BMC Public Health εξέτασε την ανεξάρτητη και συνδυαστική επίδραση του χρόνου της καθιστικής ζωής σε καθημερινή βάση και της κατανάλωσης καφέ στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά και όλα τα αίτια, στις ΗΠΑ.

Εξετάστηκαν στοιχεία των National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2007 και 2018 και περιελήφθησαν 10.639 συμμετέχοντες.

Ολοι υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις.

Στους παράγοντες του τρόπου ζωής περιλαμβάνονταν το κάπνισμα, το αλκοόλ, τιμες του δείκτη  Healthy Eating Index (HEI) 2015 και άσκηση. Επίσης, το ιατρικό ιστορικό περιλάμβανε υπέρταση, διαβήτη, καρκίνο, περχοληστερολαιμία και φάρμακα.

Άνθρωποι με καθιστική ζωή διάρκειας εξι ωρών ή περισσότερο καθημερινά ήταν πιο πιθανό να είναι λευκοί και με ανώτερη εκπαίδευση.

Είχαν επίσης μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, κοιλιακή παχυσαρκία και υψηλότερο ΔΜΣ.

Χρήστες καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καυκάσιοι, μεγαλύτερης ηλικίας και με ανώτερη μόρφωση.

Μόνο 52% των ανθρώπων στις ΗΠΑ καταναλώνουν αλκοόλ και πάνω από τους μισούς αναφέρουν ότι κάθονται τουλάχιστον  6 ώρες την ημέρα. Ποσοστό 23% των Αμερικανών δήλωσαν ότι κάθονταν για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα και δεν έπιναν καφέ.

Σε 13 χρόνια, συνέβησαν 945 θάνατοι και 284 από αυτούς οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια.

Περισσότερες από 8 ώρες καθιστικής ζωής καθημερινά συνδέονταν με αυξημένα ποσοστά θανάτου από όλα τα αίτια (HR, 1.5) και από καρδιαγγειακά (HR, 1.8) σε σύγκριση με χρόνο καθιστικής ζωής που δεν ξεπερνούσε τις 4 ώρες ημερησίως.

Άνθρωποι στο ανώτατο τεταρτημόριο όσον αφορά την κατανάλωση καφέ, είχαν μειωμένες πιθανότητες θνησιμότητας από όλα τα αίτια (HR, 0.7) και από καρδιαγγειακές νόσους (HR, 0.5) έναντι όσων δεν έπιναν καφέ.

Φάνηκε επίσης ότι όσοι δεν έπιναν καφέ και κάθονταν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα είχαν 1,6 φορές υψηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από όλα τα αίτια έναντι όσων κατανάλωναν καφέ και κάθονταν λιγότερες από 6 ώρες.

Tα ευρήματα δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ χρόνου καθιστικής ζωής και αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας ήταν αποκλειστικά για ενήλικες που δεν κατανάλωναν καφέ-όχι όσων κατανάλωναν.

Ο κίνδυνος θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο ήταν σημαντικά μεγαλύτερος σε ανθρώπους άνω των 65 ετών που ήταν αδρανείς περισσότερες από 8 ώρες καθημερνά (HR, 1.7).

Ανθρωποι άνω των 65 ετών, γυναίκες, όσοι είχαν κεντρική παχυσαρκία, πρώην χρήστες αλκοόλ, πρώην καπνιστές και όσοι έκαναν ανεπαρκή άσκηση είχαν υψηλότερες τιμές HR για τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια καθώς αυξανόταν ο χρόνος καθημερινής καθιστικής ζωής και η τάση ήταν στατιστικά σημαντική.

Πηγές:
BMC Public Health , iatronet.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες