Η πανδημία δεν άλλαξε τη χρηματοδότηση της Υγείας – Τελευταία στον ΟΟΣΑ η Ελλάδα

Μία ακόμη αρνητική πρωτιά καταλαμβάνει η Ελλάδα στη δημόσια χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η χώρα μας εμφάνισε το ίδιο ποσοστό δημοσίων δαπανών με την προ-πανδημική περίοδο, με αποτέλεσμα να καταλάβει την τελευταία θέση μεταξύ 41 χωρών – μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από πρόσφατη έκθεση των ειδικών του Οργανισμού, με θέμα την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, η πανδημία δεν έφερε αλλαγές στη συμμετοχή των κρατών στις δαπάνες Υγείας, παρότι υπήρξε συνολικά αύξηση της δημοσίων δαπανών. Μέρος της αύξησης αφορούσε στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το 2021, οι δαπάνες για την Υγεία αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο το 15% των συνολικών κρατικών δαπανών, λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα σε σύγκριση με το 2019.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως τα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το μέσο ποσοστό θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο έως το 2022.

Η σύγκριση της περιόδου 2019 – 2021 δείχνει πως στην Ελλάδα δεν άλλαξε σχεδόν τίποτε στη διάρθρωση των δαπανών Υγείας. Το γράφημα που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό.

Ποσοστό δημόσιας δαπάνης Υγείας στη διάρκεια της πανδημίας

Στην προ-πανδημική περίοδο, το ελληνικό κράτος διέθετε το 10% των δαπανών του στην Υγεία, έναντι μέσου ποσοστού 15% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), οι κρατικές δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα εμφάνισαν οριακή αύξηση μεταξύ του 2019 – 2022, παραμένοντας, ωστόσο, κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (8,5%, έναντι 9,5% στις άλλες χώρες).

Ανάλυση

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως η ανάλυση των τελευταίων τάσεων στις δαπάνες Υγείας οδηγεί στο συμπέρασμα πως μετά την έκτακτη χρημαδότηση της Υγείας το 2020 και το 2021, οι πραγματικές δαπάνες Υγείας μειώθηκαν το 2022 στον ΟΟΣΑ κατά 1,5%.

Με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα από επιλεγμένο αριθμό χωρών, φαίνεται πως οι ονομαστικές δαπάνες για την Υγεία ενδέχεται να επιστρέψουν σε προ-πανδημικά επίπεδα.

Ο μέσος πληθωρισμός, όμως, εκτιμάται πως θα παραμείνει πάνω από 5%, σε σύγκριση με 2% το 2019, υπονομεύοντας την όποια αύξηση δαπανών.

Πρόβλεψη

Έως το 2040, η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία προβλέπεται να είναι διπλάσια από την αύξηση των κρατικών εσόδων (2,6% έναντι 1,3% αντίστοιχα).

Με τον ρυθμό αυτό, εκτιμάται πως θα ανέλθουν στο 20,6%, σημειώνοντας αύξηση 4,7 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2018 (μέσος όρος).

Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, χαρακτηρίζονται κρίσιμες οι καλές πρακτικές διαμόρφωσης των προϋπολογισμών, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται για την Υγεία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη “έξυπνων” δαπανών, με τις οποίες ενισχύεται η ανθεκτικότητα των συστημάτων Υγείας.

Πηγή: iatronet.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες