Οι εξελίξεις για την αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης σε παγκόσμιο συνέδριο

Νεότερες θεραπείες παρουσιάστηκαν και για την αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης από τρανσθυρετίνη (ATTR) στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Αμυλοείδωση από  την International Society of Amyloidosis. Οι θεραπείες στοχεύουν στην παράγωγή της τρανσθυρετίνης και στην σταθεροποίηση και αναστολή της αμυλοειδογένεσης.

Κατά τη δικάρκεια του συνεδρίου στην Χαΐδελβέργη από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου αναδείχθηκαν τα νεότερα δεδομένα από  την βασική και στην κλινική έρευνα που αφορούν σε  όλες τις μορφές της  αμυλοείδωσης.  Παρουσία περισσότερων από 1000 σύνεδρων αναλύθηκαν στοχευμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του πλασματοκυτταρικού κλώνου που παράγει τις αμυοειδογόνες ελαφρές αλυσίδες. Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην κλινική ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι των ινιδίων του αμυλοειδούς, που βρίσκονται ακόμα σε κλινικές μελέτες, και στις οποίες συμμετέχουν Ελληνικά κέντρα.

Ακόμη οι σύνεδροι αναφέρθηκαν στην εφαρμογή της ανίχνευση της ελάχιστης υπολειμματικής νόσου στην AL αμυλοείδωση. Επιπρόσθετα, έκαναν ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με την πρόγνωση αλλά και την θεραπεία της AL αμυλοείδωσης αλλά και νέων προγνωστικών παραγόντων  . Έμφαση δόθηκε και στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην διάγνωση της αμυλοείδωσης, μπορεί να επιτρέψουν στο μέλλον την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και την αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Το «παρών» έδωσαν ιατροί και ερευνητές από την Ιατρική Σχολή, το Τμήμα Φαρμακευτικής και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι Έλληνες επιστήμονες  έκαναν προφορικές ανακοινώσεις πάνω στους μηχανισμούς καρδιοτοξικότητας από τις ελαφρές αλυσίδες των ανοσοσφαιρινών από τον Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ (Υποψήφια Διδάκτορας Παναγιώτα Νικολάου και Καθηγήτρια Ιωάννα Ανδρεάδου) και τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης) και σχετικά με την προγνωστική σημασία της παρουσίας κυτταρογενετικών βλαβών στα πλασματοκύτταρα από την Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Δρ. Δέσποινα Φωτίου και καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης).

Συγκεκριμένα,  παρουσιάστηκαν περισσότερες από 12 αναρτημένες ανακοινώσεις που αφορούσαν σε αποτελέσματα προοπτικών και αναδρομικών κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται στην Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Καθηγητές Θάνος ΔημόπουλοςΕυάγγελος ΤέρποςΕυστάθιος ΚαστρίτηςΜαρία Γαβριατοπούλου) και την μελέτη των μηχανισμών της δημιουργίας του αμυλοειδούς και ανάπτυξης νέων φαρμάκων από τον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ (Καθηγήτρια Βασιλική Οικονομίδου). Άξιο λόγου είναι ότι ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης εκλέχτηκε ως Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της International Society of Amyloidosis.

Πηγή: https://virus.com.gr/oi-exelixeis-gia-tin-antimetopisi-tis-amyloeidosis-se-pagkosmio-synedrio/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Άγνωστο πότε ξεκινούν – Τι ισχύει σήμερα

Αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για περίπου 50.000 απογευματινά χειρουργεία που θα προσφερθούν δωρεάν σε πολίτες οι οποίοι περιμένουν πάνω από...

Μεγάλος ασθενής τα νοσοκομεία της Ευρώπης

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν τα συστήματα Υγείας στη Γηραιά Ήπειρο λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές - Τα σημάδια της φθοράς και η...

Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία

Τι αναφέρει η τελευταία ενημέρωση του ΣΕΒ και πως μπορεί να επιτευχθεί η ψηφιακή ωριμότητα. Οι συνεχείς βελτιώσεις  της τελευταίας 5ετίας φέρνουν την οικονομία, την...

Ετικέτες