Ευλογιά των πιθήκων: Ίσως μεταδίδεται και από ασυμπτωματικά άτομα, λένε οι ειδικοί

Ανησυχητικά ευρήματα από δύο διαφορετικές μελέτες σε Βέλγιο και Γαλλία. Τι αποκάλυψαν προληπτικές εξετάσεις σε τυχαίες ομάδες εθελοντών. Πόσοι φορείς του ιού παρέμειναν χωρίς συμπτώματα τις εβδομάδες μετά το θετικό αποτέλεσμα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται μόνο με την άμεση με έναν ασθενή με συμπτώματα, αλλά πιθανώς και με ασυμπτωματικούς φορείς του επικίνδυνου ιού, προειδοποιούν επιστήμονες από το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Σε δύο ξεχωριστές μελέτες που δημοσιεύθηκαν με διαφορά λίγων ημερών, αναφέρουν τις περιπτώσεις φορέων που βρέθηκαν θετικοί στα τεστ, χωρίς να έχουν συμπτώματα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μάλιστα, δεν εκδήλωσαν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες έως και μήνες μετά τα θετικά τεστ.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μην γίνεται πάντοτε αντιληπτή. Και το κυριότερο: ενδέχεται να μεταδίδεται «σιωπηρά».

Όπως αναφέρει η ιατρική επιθεώρηση JAMA, οι επιστήμονες από το Βέλγιο και τη Γαλλία χρησιμοποίησαν την εξέταση PCR για να αναλύσουν τυχαία δείγματα από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Οι άνδρες αυτοί είχαν δώσει τα δείγματα στο πλαίσιο προληπτικών εξετάσεων για χλαμύδια και βλεννόρροια.

Οι νέες μελέτες

Στη μελέτη του Βελγίου, αναλύθηκαν 224 δείγματα που είχαν συλλεχθεί τον Μάιο. Τέσσερις ασθενείς βγήκαν θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων, χωρίς να έχουν αναφέρει συμπτώματα. Οι τρεις από αυτούς παρέμεναν χωρίς συμπτώματα κατά τον επανέλεγχο που έκαναν 3 έως 5 εβδομάδες αργότερα.

Ο τέταρτος ασθενής είχε ένα περιπρωκτικό δερματικό εξάνθημα, το οποίο λανθασμένα είχε διαγνωστεί ως αναζωπύρωση παλαιού έρπητα.

Στη μελέτη της Γαλλίας εξετάστηκαν 200 δείγματα που συνελέγησαν μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2022. Από αυτά, τα 13 βρέθηκαν θετικά στην ευλογιά των πιθήκων. Μόλις δύο από αυτούς τους ασθενείς ανέπτυξαν αργότερα συμπτώματα. Οι υπόλοιπο παρέμειναν ασυμπτωματικοί.

Οι μελέτες αυτές ενισχύουν την άποψη ότι η ευλογιά των πιθήκων που εξαπλώνεται στον πλανήτη έχει σημαντικές διαφορές από εκείνη στην Αφρική. Οι ειδικοί είχαν παρατηρήσει, λ.χ., ότι προκαλεί και εντελώς διαφορετικά, πρωτόγνωρα συμπτώματα.

Τώρα, διαπιστώνεται πως δεν εκδηλώνουν όλοι οι ασθενείς συμπτώματα, είπε στην JAMA η Dr. Marjan Van Esbroeck, κλινική μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας και επικεφαλής της βελγικής μελέτης.

Μπορεί να είναι αδιόρατα

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων αδιόρατα συμπτώματα, εκτίμησε. Όπως εξήγησε, στη δική της μελέτη οι γιατροί δεν είχαν υποβάλλει σε κλινική εξέταση τους τρεις ασθενείς την ημέρα που έδωσαν τα δείγματά τους. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός να είχαν κατά τη δειγματοληψία κάποια αδιόρατα συμπτώματα, όπως «δέκατα» ή κακουχία, που δεν θυμόντουσαν, είπε.

Και αυτό, παρότι στους επανελέγχους δεν είχαν καμία ένδειξη της νόσου στο δέρμα, τον λαιμό ή την πρωκτογεννητική περιοχή του σώματός τους.

Προς τα αδιόρατα συμπτώματα συγκλίνει και η Dr. Boghuma Kabisen Titanji, επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory, στην Ατλάντα, η οποία δεν συμμετείχε σε καμία από τις μελέτες.

Όπως εξήγησε στην JAMA, η παρούσα έξαρση που προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων έχει προκαλέσει ένα «εκπληκτικό φάσμα» εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις αυτές κυμαίνονται από συμπτώματα σαν της γρίπης και μεμονωμένες φλύκταινες (φυσαλίδες στο δέρμα) έως διάχυτα, επώδυνα εξανθήματα και πληγές.

Μπορεί να είναι μεταδοτικοί

Οι νέες μελέτες «ασφαλώς υποδηλώνουν πως υπάρχει ενδεχόμενο ασυμπτωματικών λοιμώξεων από ευλογιά των πιθήκων», εκτίμησε η Dr. Sarah Anne J. Guagliardo, από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, στην Ατλάντα. «Δεν είναι όμως σαφές τι ποσοστό των περιστατικών είναι πραγματικά ασυμπτωματικό και πόσα εκδηλώνονται με αδιόρατα συμπτώματα που δεν γίνονται αντιληπτά από γιατρούς και ασθενείς».

Είτε, όμως, τα άτομα αυτά είναι ασυμπτωματικά, είτε έχουν αδιόρατα συμπτώματα, το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Απαντήσεις επ’ αυτού προς το παρόν δεν υπάρχουν. Θα απαντηθεί εν καιρώ, μέσω μεγάλων μελετών.

Προς το παρόν, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας κατά των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών. Και στην παραμικρή υπόνοια για λοίμωξη από ευλογιά των πιθήκων να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο.

Πρέπει επίσης να ενημερωθούν για όλα τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η νόσος και για τους τρόπους αποτροπής της μετάδοσής της σε άλλα άτομα και σε κατοικίδια, τόνισαν οι ειδικοί.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/evlogia-ton-pithikon-isos-metadidetai-kai-apo-asymptomatika-atoma-lene-oi-eidikoi/158158/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συμβουλές του ΕΦΕΤ για την εορταστική περίοδο του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Χρήσιμες συμβουλές δίνει στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων καθώς πλησιάζει το Πάσχα και ξεκινούν σε όλη την χώρα οι προετοιμασίες για τις...

ΕΜΑ: Ζητεί επικαιροποίηση των εμβολίων κατά της CoViD, για να καλύπτουν την παραλλαγή JN.1

Τι αναφέρεται σε σημερινή ενημέρωση από την Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά την...

Συμβουλές προς τους Καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών συνίσταται εγκράτεια ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους...

Ετικέτες