Καλοκαίρι και καρδιά

Κάθε καλοκαίρι οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από κάποια καρδιολογική πάθηση έχουν απορίες σχετικά με αυτή τη εποχή του χρόνου, τους κινδύνους που κρύβει, τι μπορούν να κάνουν και τι όχι.

Παρακάτω σας δίνουμε χρηστικές συμβουλές για την περίοδο του καλοκαιριού:

  1. Έκθεση στον ήλιο: 

Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και στη ζέστη και η σωματική καταπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιβαρύνουν την καρδιά. Για να διαφυλαχθεί η υγεία της καρδιάς μας θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα έτσι  ώστε η θερμότητα που παράγει ο οργανισμός να είναι μικρή και η θερμότητα που αποβάλλει μεγάλη.

  1. Μπάνιο στη θάλασσα:

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο μπορούν να κολυμπούν στη θάλασσα αρκεί να μην είναι πολύ κρύο το νερό, να μπαίνουν σταδιακά στη θάλασσα έτσι ώστε το σώμα να εξομοιώνει την θερμοκρασία του νερού και καλό είναι να βρίσκονται στην παραλία κυρίως πρωινές ώρες (έως τις 12:00 ) για να μην εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

  1. Φαγητό και καλοκαίρι:

θα πρέπει να  αποφεύγουμε τα βαριά, πλούσια σε λίπη γεύματα και τα οινοπνευματώδη ποτά και να καταναλώνουμε μικρά, συχνά και ελαφρά γεύματα και να πίνουμε άφθονο δροσερό νερό. Η πρόσληψη υγρών, πάντως, πρέπει να γίνεται με φειδώ από τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι δεν πρέπει να τα υπερκαταναλώνουν διότι υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσής τους στους πνεύμονες – και αν συμβεί αυτό κινδυνεύουν να εκδηλώσουν δύσπνοια και πνευμονικό οίδημα.

  1. Σωματική άσκηση και καλοκαίρι:

να αποφεύγεται η σωματική καταπόνηση στην έντονη ζέστη. Η συμβουλή αυτή παρερμηνεύεται από πολλούς ανθρώπους, που πιστεύουν πως σημαίνει απλώς ότι δεν πρέπει να εργάζονται στον ήλιο ή σε υπαίθριους χώρους και όχι να αποφεύγουν τις βόλτες. Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με το ντύσιμό μας: συνιστώνται ελαφρά, ανοικτόχρωμα βαμβακερά ρούχα και, εκτός σπιτιού, γυαλιά ηλίου και καπέλο. Πρέπει επίσης να βαδίζουμε στην σκιερή πλευρά του πεζοδρομίου. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι αγύμναστοι μεσήλικες, οι οποίοι έπειτα από ένα χειμώνα καθιστικής ζωής, σπεύδουν να ασχοληθούν με θαλάσσια σπορ. Καλό είναι να βελτιώσουν σταδιακά τη φυσική τους κατάσταση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα κολυμπούν συστηματικά και έντονα για λίγες ημέρες και όταν έλθει η ώρα των θαλασσίων σπορ θα ασχοληθούν με αυτά με προοδευτικό τρόπο.

  1. Φάρμακα και καλοκαίρι:

Όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να κάνουν είναι να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για το κατά πόσον πρέπει να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή τους, αλλά και τι πρέπει να κάνουν ή να αποφεύγουν σε περίπτωση ακραίων θερμοκρασιών. Ειδικά οι υπερτασικοί θα πρέπει σε συνεργασία με τον γιατρό τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της δοσολογίας ή του αριθμού των αντιυπερτασικών φαρμάκων που λαμβάνουν, ιδίως των διουρητικών ή των ανταγωνιστών ασβεστίου.

Επιμέλεια: Ηλίας Τσούγκος, Καρδιολόγος, Διευθυντής της ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου της Κύπρου και πρόεδρος της ομάδας εργασίας κλινικής καρδιολογίας του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. 

Πηγή: https://tsougos.gr/for-the-patient/kalokairi-kai-kardia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συμβουλές προς τους Καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών συνίσταται εγκράτεια ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους...

Πώς η κλιματική αλλαγή «κλέβει» την ανάσα

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 60.000 απώλειες...

Ασφαλής η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά τα 65, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αρκετές γυναίκες αποφεύγουν τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ειδικά μετά τα 65, λόγω των φόβων για αυξημένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις, που...

Ετικέτες