Τι συμβαίνει με τη θερινή έξαρση της πανδημίας

Θετικά στοιχεία προβάλουν για το τρέχον πανδημικό κύμα καθώς η ποσοστιαία αύξηση των διαγνώσεων μέσα στην εβδομάδα ήταν μικρότερη από ότι την προηγούμενη (20% έναντι 60%)  παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερα test, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο καθηγητής εκτιμά ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής αρχίζει να μειώνεται και η έξαρση  της μεταδοτικότητας  βρέθηκε σε κορύφωση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Σε ανάρτησή του ο κ. Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο  μικρής αύξησης των διαγνώσεων λόγω του μεγάλου ενεργού αριθμού των λοιμώξεων. Ωστόσο αναμένεται  σταθεροποίηση και συρρίκνωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου, όπως διαβλέπει ο καθηγητής. Πιθανή όμως είναι η παράταση της , καθώς η συμμόρφωση στην χρήση της μάσκας αυξήθηκε αντιδραστικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Ως προς τους σκληρούς δείκτες ο αριθμός των διασωληνωμένων  ήταν σχετικά σταθερός και στο εξής δεν αναμένεται σημαντική αύξηση, ακολουθώντας πορεία ανάλογη της Πορτογαλίας.  Εφόσον η χώρα μας θα έχει μειούμενη πορεία των κρουσμάτων θα συμμορφωθεί με το πρότυπο των μειούμενης έντασης ταλαντώσεων όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες.

Για την πορεία της πανδημίας και την συμπόρευσή μας με τον ιό  ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η αποστειρωτικού τύπου ανοσία μειώνεται με τον χρόνο,  πάντα θα επιλέγονται μεταλλάξεις που διαφεύγουν της ανοσίας (οπότε να το θεωρούμε de facto ότι θα συμβαίνει) καθώς ότι η ανοσία έναντι βαριάς νόσου διατηρείται σε βάθος χρόνου.

Υποπαραλλαγές

Ειδικότερα, σχετικά με την βαρύτητα της νόσησης εκτιμάται ότι και με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5 θα είναι σε χαμηλά επίπεδα με βάση τον εμβολιασμό και την προηγούμενη νόσηση. Όμως ο καθηγητής υπενθύμισε ότι στο παρελθόν αυτό δεν συνέβη όταν επικράτησε η παραλλαγή Γ . Ως παράδειγμα ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης την Βραζιλία, στην οποία σύμφωνα με μελέτη στο Science έδειχνε ότι στο πρώτο κύμα μολύνθηκε περσότερο του 60% του πληθυσμού, η παραλλαγή Γάμμα οδήγησε σε πιο βαριά εικόνα και επίπτωση στον γενικό πληθυσμό. Επί του θέματος ο καθηγητής σχολίασε ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι το ηπιότερο προφίλ των παραλλαγών της Όμικρον οφείλεται αποκλειστικά σε προηγούμενη νόσηση καθώς υπήρχαν παραλλαγές που δεν έδειχναν ηπιότητα ακόμα και μετά από προηγούμενη νόσηση.

Συμπτώματα

Αναφορικά με τα συμπτώματα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η «μείωση της πιθανότητα της υποξίας είναι πολύ θετικό στοιχείο». Ο δε πυρετός μαρτυρά την «κινητοποιήση κυτταροκινών, κυρίως ιντερφερονών που λογικά θα οδηγεί και σε καλύτερη ανοσογονικότητα». Δοθείσης της ευκαιρίας ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τα στελέχη Ο1 και Ο2 δεν είχαν ισχυρή ανοσογονικότητα, ενώ εκτίμησε ότι οι Ο4και Ο5 θα προκαλέσουν υψηλότερη και ισχυρότερη ανοσία.

Πηγή: https://virus.com.gr/magiorkinis-ti-symvainei-me-ti-therini-exarsi-tis-pandimias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Άγνωστο πότε ξεκινούν – Τι ισχύει σήμερα

Αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για περίπου 50.000 απογευματινά χειρουργεία που θα προσφερθούν δωρεάν σε πολίτες οι οποίοι περιμένουν πάνω από...

Μεγάλος ασθενής τα νοσοκομεία της Ευρώπης

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν τα συστήματα Υγείας στη Γηραιά Ήπειρο λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές - Τα σημάδια της φθοράς και η...

Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία

Τι αναφέρει η τελευταία ενημέρωση του ΣΕΒ και πως μπορεί να επιτευχθεί η ψηφιακή ωριμότητα. Οι συνεχείς βελτιώσεις  της τελευταίας 5ετίας φέρνουν την οικονομία, την...

Ετικέτες